Gas en licht fors duurder in 2019, rekening stijgt met 327 euro
Vanaf 1 januari gaat de energierekening fors omhoog. Gas en elektriciteit zijn duurder geworden en dat gaan de energiemaatschappijen vanaf het nieuwe jaar in hun prijzen verwerken. Ook de belasting op energie stijgt fors.
De drie grootste energieleveranciers van Nederland hebben hun nieuwe gas- en elektriciteitsprijzen bekendgemaakt. Zowel bij Eneco, Essent als Nuon stijgen die fors. Wie een variabel energiecontract heeft, en dus geen prijzen heeft vastgezet, gaat dat merken in de portemonnee.
Bij een gemiddeld meerpersoonshuishouden stijgt de energierekening volgend jaar met 327 euro, berekende prijsvergelijker Pricewise. Dat is inclusief netwerkbeheer- en transportkosten en belastingen.
Ook zonder die bijbehorende kosten mee te rekenen, stijgen prijzen voor een gemiddeld driepersoonshuishouden bij de drie grote leveranciers. Bij Eneco stijgen de prijzen het hardst (206 euro), bij Essent het minst hard (141 euro).
CO2, Groningen en een koude winter
Dat stroom en gas duurder worden komt met name doordat de kosten van CO2-emissierechten zijn verdrievoudigd. Energieleveranciers moeten betalen voor de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten.
Dat gaat via een ingewikkeld emissiesysteem. De aantrekkende economie zorgt ervoor dat die emissierechten duurder zijn geworden. De kosten worden nu doorberekend aan de klant.
Twee andere oorzaken van de stijgende prijzen: de Groningse gaskraan die dichter en dichter wordt gedraaid en de koude winter van vorig jaar.
Halve energierekening is belasting
Maar het zijn niet alleen de energiebedrijven die de rekening bij de consument leggen. Ook de belasting op energie stijgt volgend jaar verder. Dat komt doordat we meer moeten betalen voor de zogenoemde Opslag Duurzame Energie. Met die belastinginkomsten worden weer duurzame initiatieven gesubsidieerd.
Ieder huishouden krijgt een deel van de betaalde belasting over energie weer terug, maar in 2019 daalt het bedrag van die belastingvermindering. Beide maatregelen zorgen ervoor dat een gezin ongeveer 150 euro meer betaalt aan energiebelasting. Ook mensen met een vast energiecontract worden geraakt door deze belastingen.
De belasting op energie is de afgelopen vijf jaar gestegen met 68 procent. Inmiddels bestaat de bijna helft van de energierekening uit belasting. Het doel daarvan is om energieverbruik te ontmoedigen. Wie duurzame maatregelen neemt, is minder energie kwijt. Dat wil de overheid graag stimuleren.