Personal Finance

Minder mensen neuzen rond op Funda, maar gaan de huizenprijzen nu ook dalen?

Door Malini Witlox··Aangepast:
© archiefbeeld ANPMinder mensen neuzen rond op Funda, maar gaan de huizenprijzen nu ook dalen?
RTL

De coronacrisis heeft een fikse impact op alles, zo ook de huizenmarkt.  Woningzoekenden haken af op de huizenmarkt, er zijn minder bezichtigingen en ook het aantal mensen dat op Funda rondkijkt, is gedaald.

Het aantal zoekopdrachten liep met 23 procent terug tot bijna 2 miljoen in de afgelopen week. Het aantal bezichtigingsaanvragen daalde zelfs met 32 procent, meldt de verkoopsite.

Dat het aantal zoekopdrachten minder hard daalde dan het aantal bezichtigingen, kan komen omdat op Funda ook veel mensen voor hun plezier rondkijken. Ze hebben dan geen concrete verhuisplannen.

Prijsdaling verwacht

Funda vroeg 1450 bezoekers om hun mening. 60 procent denkt dat de prijzen gaan dalen, reden om de hand nog even op de knip te houden.

De maatregelen die het kabinet neemt, hebben veel effect op de cijfers. Het aantal sitebezoekers daalt iedere keer als de overheid maatregelen aankondigt, merkt Funda na analyse van de cijfers. Het bezoekersaantal stijgt echter enkele dagen later weer, tot een nieuwe reeks maatregelen bekend wordt gemaakt. Dan komt er weer een dip.

Dip na aankondiging scholensluiting

Die golfbeweging is minder groot bij de serieuze woningzoekenden die de aangeboden huizen ook echt willen bezichtigen. Op 15 maart, toen de overheid aankondigde dat de scholen zouden sluiten, was de dip het grootst. Vier dagen later steeg de animo weer, maar dat golfeffect is minder groot dan bij de Fundasurfers.

Quintin Schevernels, ceo van Funda: "De markt valt vooralsnog zeker niet stil, bezichtigingen blijven doorgaan en diverse makelaars anticiperen erop om bezichtigingen bijvoorbeeld virtueel te laten verlopen."

Hypotheekverleners hoeven nog niet met hun duimen te draaien. "Een behoorlijke groep past zijn plannen nog niet aan omdat ze al in het aankoop- en verkoopproces zitten of geen kortetermijnimpact verwachten. Dat is best logisch, want de markt was behoorlijk overspannen en een groep mensen ziet dit blijkbaar als kans," meent de Funda-baas.

Virtuele bezichtigingen

Er wordt dagelijks nog tienduizenden keren contact gezocht met de makelaar. Een groot deel van die contactmomenten gaat over bezichtigingen. Veel huizenzoekers geven in het onderzoek aan het liefst te blijven bezichtigen op locatie, ook in deze tijd (58 procent). Een klein deel bezichtigt juist liever virtueel (17 procent).

De inschattingen over hoe de markt zich gaat ontwikkelen, zijn redelijk gelijk verdeeld. Van de respondenten denkt 30 procent dat het aantal beschikbare woningen zal gaan stijgen; 35 procent verwacht een daling.

Wel verwacht een meerderheid (60 procent) dat de prijzen omlaag zullen gaan. Dat is opvallend want de Rabobank gaf vorige week nog aan dat de prijzen ondanks de coronacrisis zouden stijgen.

Wat doet de coronacrisis met de huizenprijzen?
Lees ook

Wat doet de coronacrisis met de huizenprijzen?

'Effect afhankelijk van lengte coronacrisis'

Nic Vrieselaar, senior-econoom bij Rabobank, zegt dat alles staat of valt met de vraag wanneer we de coronacrisis bestreden hebben en hoe effectief de steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven zullen zijn.

"Als we in het tweede kwartaal allemaal weer naar buiten mogen en de steunmaatregelen hebben geholpen, dan verwachten we dat de economie in de tweede helft van 2020 weer opkrabbelt. De economie krijgt dan een korte, maar stevige klap. Daardoor zullen de huizenprijzen vermoedelijk slechts tijdelijk minder hard stijgen of zelfs dalen."

Als we echter langer massaal thuis moeten blijven, is het effect op de huizenmarkt groter.  Sommige overheidsmaatregelen gelden nu tot 1 juni. "In juni beginnen we de randen van het positieve scenario al te raken. Hoe langer het duurt, des te verder zitten we van een prijsstijging af en hoe groter de kans op een huizenprijsdaling."

Minder overbiedingen

Dat effect kan versterkt worden, doordat het consumentenvertrouwen een knauw krijgt. "Dat zie je ook aan de hoeveelheid bezichtigingen, die nu teruglopen. Als er vier mensen een huis bezichtigen, is de kans groter dat ze gaan overbieden dan wanneer twee mensen een huis bezichtigen."

Bij de vorige crisis zagen we dat een aantal kopers te duur had gekocht, waarna ze lange tijd niet konden verhuizen omdat hun huis onder water stond.

Huizen staan nu minder snel onder water omdat kopers minder kunnen lenen. In 2008 kon je nog meer lenen dan een woning waard was en waren aflossingsvrije hypotheken heel gewoon.

Verlies-aversie

Vrieselaar denkt dat kopers nu verlies-aversie hebben. "Ze zijn bang dat ze op de top van de markt kopen en dat voelt – ook al heb je nog zo’n prachtig en betaalbaar huis – toch een beetje wrang."

Het zal van de situatie van de potentiële kopers afhangen, of ze de koop uitstellen, meent Vrieselaar. "Met het vele thuiswerken merken mensen het nu extra als ze (te) krap wonen. En als je huurt, kan koop ondanks een eventuele prijsdaling toch voordeliger zijn. Stel dat je nu een huis van 3 ton koopt dat over een jaar 15.000 euro minder waard is. Dat geld was je dan ook kwijt geweest aan huur."

Iets vergelijkbaars speelt bij doorstromers. "Als ze nu een jaar wachten omdat hun droomwoning dan minder kost, krijgen ze door diezelfde prijsdaling ook minder voor hun oude woning."

Lees meer over
RabobankNVMFundaCoronavirusWoningmarktMakelaar