Voorlopig nog niet op je bord

Miljoeneninvestering voor Nederlandse kweekvleesburger

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© Mosa MeatMiljoeneninvestering voor Nederlandse kweekvleesburger
RTL

Het Nederlandse bedrijf Mosa Meat, dat een hamburger op basis van gekweekt rundvlees ontwikkelt, heeft een investering van 55 miljoen dollar opgehaald (ruim 47 miljoen euro). Daarmee wil het bedrijf een industriële productielijn opzetten.

Ook wil het bedrijf zijn testfaciliteit in Maastricht verder uitbreiden, net als het team van inmiddels vijftig mensen. De investering is een deel van een uiteindelijk veel groter bedrag dat Mosa Meat wil ophalen. Daarmee moet het vlees uiteindelijk op commerciële schaal geproduceerd gaan worden.

"Er zijn veel geïnteresseerde investeerders", zegt Tim van de Rijdt, business manager bij Mosa Meat. Het geld komt onder meer van investeringsbedrijf Blue Horizon Ventures uit Luxemburg.

Nog niet op je bord

Twee jaar geleden haalde Mosa Meat al ruim 7 miljoen euro op. Oprichter Mark Post zei toen tegen RTL Z dat de burgers, waar geen levende koe of slager aan te pas komt, weleens binnen 2 jaar op ons bord konden liggen. Maar zo ver is het nog niet.

Mosa kweekt de hamburgers met stamcellen van levende koeien in een bioreactor, een soort tank. Het duurt acht weken om van een enkele cel een stuk vlees te laten groeien.

"De groei is exponentieel, het duurt acht weken en een dag om er twee te maken. Acht weken en twee dagen voor vier stuks vlees, et cetera", zei Post toen.

Kleine schaal

Er is nog verdere ontwikkeling nodig voor het perfecte stukje vlees, zegt Van de Rijdt nu. "We kunnen het alleen op kleine schaal maken en dat is nog relatief duur."

De investering moet helpen bewijzen dat het ook op grote schaal kan door een productielijn op industriële schaal op te zetten. Ook wil Mosa Meat laten zien dat de consument het kweekvlees ook wil eten.

Anderhalf jaar

Ook is er nog goedkeuring van de Europese voedselautoriteiten nodig om het op de markt te mogen brengen. "Zij gaan onderzoeken of ons product veilig is naar Europese maatstaven", zegt Van de Rijdt. Een proces dat zo anderhalf jaar kan duren.

De hoop is om uiteindelijk een alternatief te bieden voor de huidige vleesindustrie. Wereldwijd groeit de consumptie van vlees nog altijd en Het kost enorm veel grond en water om dat stukje vlees op je bord te krijgen.

Minder broeikasgas

Kweekvlees moet ervoor zorgen dat er veel minder schadelijke broeikasgassen uit koeienmest de lucht in komen. Ook is er volgens het bedrijf minder energie en water nodig voor de productie.

Mosa Meat doet alles tot nu toe in eigen beheer, van ontwikkeling tot productie. "Maar we hebben niet de illusie het alleen te blijven doen", zegt Van de Rijdt. "Er is een complete kweekvleesindustrie aan het ontstaan, van garnalen tot foie gras."

Lees meer over
KweekvleesVleesprijzenInnovatie