EC wil Rotterdams CO2-opslagproject 102 miljoen euro subsidie geven
Het grootste klimaatproject in de haven van Rotterdam is een grote stap dichterbij gekomen. De Europese Commissie wil 102 miljoen subsidie geven voor de aanleg van een systeem voor de afvang en opslag van CO2 van de zwaar vervuilende industrie in de haven.
Dat meldt het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag. Wel moet het Europees Parlement nog instemmen met de subsidie.
Porthos
Het zogeheten Porthos-project omvat een pijpleiding voor CO2 door het havengebied waarop een reeks van bedrijven die CO2 uitstoten wordt aangesloten.
De initiatiefnemers willen de komende vijftien jaar zo'n 2,5 megaton CO2 per jaar opslaan onder de bodem van de Noordzee. Dat komt neer op 10 procent van de uitstoot van de Rotterdamse industrie.
Olie- en gasbedrijven
Betrokken bedrijven zijn oliebedrijven Shell en ExxonMobil, de Franse gasproducent Air Liquide en het Amerikaanse chemiebedrijf Air Products. Het is de bedoeling dat zij straks een vast tarief betalen voor transport en opslag van CO2.
Porthos is een joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam. De volledige aanleg van het Porthos-project kost naar schatting 450 tot 500 miljoen euro. Dat bedrag moet voor een groot deel worden betaald met subsidies. Daarnaast moeten de betrokken partijen flink investeren.
'Schijnoplossing'
Hoewel CO2-opslag kan bijdragen aan het halen van de Nederlandse klimaatdoelen zijn milieuclubs kritisch over de methode. Zo sprak Greenpeace eerder van 'een schijnoplossing' die de volledige subsidiepot van 550 miljoen euro voor vergroening van de industrie dreigt op te slokken. De organisatie pleit voor het daadwerkelijk terugdringen van CO2-uitstoot.