Kan het derde steunpakket de tweede coronagolf wel aan?
Nederland zit opnieuw in een lockdown. Of je het nu een light-variant noemt, of een 'gedeeltelijke' lockdown: feit blijft dat veel bedrijven niet kunnen functioneren, met name in de horeca. Net nu het kabinet het steunpakket wat wilde afbouwen, vanwege de economische lichtpuntjes van de afgelopen zomer. Hoe nu verder?
Begin september presenteerde het kabinet het derde steunpakket. Dat zit net iets anders in elkaar dan de vorige twee. In de eerste plaats duurt het pakket langer, zelfs tot de zomer van 2021. Daar staat wel tegenover dat de steunmaatregelen voor een belangrijk deel worden afgebouwd.
NOW
De meest prominente regeling is de NOW. Bedrijven die hiervan gebruik maken krijgen - onder voorwaarden - een groot deel van de loonkosten die zij aan hun personeel moeten betalen vergoed door de overheid.
Afhankelijk van de omzetdaling kregen werkgevers voorheen maximaal 90 procent van die loonkosten vergoed. Dat is nu 80 procent en wordt volgend jaar afgebouwd naar 70 procent en uiteindelijk 60 procent.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Afbouwen moet niet plaatsvinden", reageert Hans Biesheuvel van ondernemersclub ONL. Hij vindt dat het steunpakket, zoals we dat de afgelopen maanden kenden, ongewijzigd moet worden voortgezet. Bovendien moet er extra steun komen voor de zwaarst getroffen sectoren.
Aanvullende maatregelen
"We moeten kijken per sector - horeca, reissector, evenementensector - of er aanvullende maatregelen nodig zijn", zegt hij tegen RTL Z.
Econoom Barbara Baarsma pleit ook voor extra steun, ook voor bedrijven die ermee moeten ophouden en zelfs voor groeiende bedrijven. Naast het 'stutten en steunen' van ondernemers die de coronacrisis proberen te overleven, moet er ook steun komen voor stoppers en bedrijven die juist willen investeren en groeien.
"Waar is het stoppersloket?", vraagt Baarsma zich hardop af in het RTL Z-programma Z360. "Stel, je wilt stoppen, waar kun je dan naartoe?" Zij denkt daarbij aan hulp bij het afwikkelen van openstaande schulden, voor ondernemers die hun bedrijf willen beëindigen.
Voor groeibedrijven moet de overheid economische onzekerheid wegnemen. "De overheid moet bedrijven die wel aan het groeien zijn stimuleren om meer te investeren", zegt ze daarover.
Als het nodig is, komt er meer
Het kabinet liet eerder doorschemeren dat het de portemonnee zal trekken als dat nodig is, maar concreet is er nog niets bekend over aanvullende steunpakketten.
"Ik heb liever dat je een beetje te veel steun biedt en achteraf tot de conclusie komt dat het wel wat minder had gekund dan andersom."
"Wat ik blijf benadrukken is het commitment vanuit het kabinet om echt te doen wat nodig is, dat zullen we gewoon nakomen. Ook als die ballon van die regelingen weer een heel eind opblaast, en dat je er honderden miljoenen, misschien wel miljarden aan kwijt bent", verzekerde Wopke Hoekstra in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.
Omzetverlies
Hoekstra hamert er bovendien op dat een andere regeling, de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) niet wordt afgebouwd, maar juist wordt bijgeplust. Getroffen ondernemers kunnen maximaal 90.000 euro krijgen per kwartaal.
Dat was eerst 50.000 euro. Wel wordt het omzetverlies dat je geleden moet hebben om in aanmerking te komen voor de TVL steeds groter.
Hoekstra wil niet aangeven of het kabinet het derde steunpakket nu gaat herzien, al probeert hij onzekerheid en zorgen weg te nemen. "Ik heb liever dat je een beetje te veel steun biedt en achteraf tot de conclusie komt dat het wel wat minder had gekund dan andersom", zegt hij.