Thuiswerken blijft, dus willen werkgevers af van de reiskostenvergoeding
Dat thuiswerken gaat zo slecht nog niet en dus zal het ook als de coronacrisis is bezworen meer gebeuren, zo is de verwachting. Tijd om de vaste reiskostenvergoeding af te schaffen, vindt werkgeversadviseur AWVN. VodafoneZiggo en Achmea hebben het al gedaan.
Werkgevers mogen hun werknemers tot een bepaald bedrag onbelast een vergoeding betalen voor woon-werkverkeer. Voorwaarde is wel dat er ook echt kosten gemaakt worden, want anders zou er sprake zijn van verkapt loon.
Omdat veel mensen thuiswerken vanwege de coronamaatregelen en bedrijven in de problemen zitten heeft het kabinet ingegrepen. Tot het einde van dit jaar is een uitzondering op de wet gemaakt. Hierdoor kunnen bedrijven de reiskostenvergoeding blijven doorbetalen aan hun thuiswerkende werknemers zonder dat ze hier loonbelasting over moeten betalen.
Uitzondering verlengd?
De uitzondering eindigt op 31 december, al bestaat de mogelijkheid dat de maatregel wordt verlengd. Het kabinet neemt begin december een besluit over eventuele verlenging van het hulppakket aan bedrijven en zzp'ers vanwege de coronacrisis. De versoepeling van de regels voor de reiskostenvergoeding maakt deel uit van het pakket.
Bij werkgeversvereniging AWVN houdt men in ieder geval rekening met het einde van de maatregel, vertelt woordvoerder Jannes van der Velde. "Dit speelt of gaat spelen bij veel bedrijven", weet Van de Velde, omdat de AWVN bedrijven adviseert.
VodafoneZiggo en Achmea
Dat advies zal vaak zijn om de vaste vergoeding te schrappen. "Als je als werkgever belasting moet betalen over de vergoeding, dan gaat deze anderhalf tot twee keer over de kop", rekent Van der Velde voor. In plaats daarvan kunnen werkgevers hun werknemers de kosten laten declareren voor die keren dat ze echt naar kantoor komen, legt hij uit.
Dat gebeurt bijvoorbeeld bij VodafoneZiggo en Achmea, twee bedrijven waar de vaste reiskostenvergoeding al geschrapt is. Bij de verzekeraar gebeurde dit in mei, sinds halverwege maart werkt namelijk bijna iedereen thuis, laat woordvoerder Viola Teepe weten. Voor medewerkers die nog naar kantoor moeten, is een uitzondering gemaakt.
Reiskosten per dag op kantoor
De vaste reiskostenvergoeding komt ook niet meer terug als de coronacrisis voorbij is en er weer meer op kantoor gewerkt mag worden. Bij de verzekeraar krijgen werknemers een reiskostenvergoeding op basis van het aantal dagen dat ze op kantoor werken. Werknemers die maar af en toe gaan, kunnen de kosten declareren.
Zo soepel is VodafoneZiggo niet. Het bedrijf hanteert sinds de fusie in 2017 tussen het kabel- en telecombedrijf een voorkeursbeleid voor het OV. Werknemers krijgen een NS BusinessCard van de zaak waarmee ze in de 1ste klas en de rest van het OV mogen reizen.
De auto gebruiken mag, maar de kosten daarvan mogen alleen gedeclareerd worden als een deel van de reis met het OV gaat, laat woordvoerder Ilse de Sain weten.
Thuiswerken de norm
Beide bedrijven zetten zwaar in op meer thuiswerken, ook als de coronacrisis voorbij is. Bij het telecombedrijf mag iedereen die dat wil de helft van de tijd thuiswerken. Ook na de coronacrisis blijft Achmea inzetten op thuiswerken, als de werkzaamheden en agendafspraken dat toelaten. Het bedrijf gaat ervanuit dat de verdeling ongeveer 50 - 50 zal zijn.
Het bedrijf vergoedt sinds oktober ook kosten van werknemers voor het thuiswerken. Tijdens de coronacrisis is dat tijdelijk 30 euro netto per maand. Als er weer op kantoor gewerkt mag worden is het afhankelijk van hoeveel dagen er thuis gewerkt wordt, met een maximum van 30 euro. Dat is minder dan de 2 euro per dag die budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud adviseert.
Dat werknemers een vergoeding zouden moeten krijgen voor de extra kosten die ze hebben omdat ze thuiswerken, is 'niet onredelijk', aldus Van der Velde van de AWVN. Hij wijst nog wel op de extra kosten die bedrijven al hebben om alle thuiswerkers te faciliteren.
Apparatuur kopen
Achmea doet dit door de thuiswerkers apparatuur in bruikleen te geven of een vergoeding als zij dit zelf aanschaffen. Dat doet VodafoneZiggo ook. De 7500 medewerkers die niet in de winkel staan of als monteur op pad zijn, krijgen een beeldscherm, toetsenbord en laptopstandaard van het bedrijf.
Daarnaast mogen zij voor 1000 euro aan kantoormeubels kopen op kosten van de zaak. Het bedrijf gebruikt hier een andere maatregel uit het coronasteunpakket voor, namelijk de verruiming van de zogeheten Werkkostenregeling. Dankzij de verruiming mogen bedrijven een groter bedrag aan vergoedingen voor hun werknemers onbelast uitbetalen.