Schathemeltje rijk

Elon Musk verkoopt aandelen Tesla niet om poll op Twitter, maar om te cashen

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB Photo via NewscomElon Musk verkoopt aandelen Tesla niet om poll op Twitter, maar om te cashen
RTL

Elon Musk, de grote man achter Tesla, maakt op Twitter goede sier met zijn voorstel om 10 procent van zijn aandelen te verkopen, 'omdat er momenteel zoveel te doen is over niet-gerealiseerde winsten als een vorm van belastingontwijking'. Maar is dat wel het hele verhaal?

Het komt niet vaak voor dat een multimiljardair op Twitter aan zijn volgers vraagt of hij 10 procent van zijn aandelen moet verkopen. Maar Elon Musk, de rijkste persoon ter wereld, die tegenwoordig op Twitter als Lorde Edge door het leven gaat, deed het wel.

Van de miljoenen Twitteraars die de poll op zijn twitteraccount invulden, zei bijna 58 procent: 'verkoop maar'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maar is dat wel het hele verhaal? Nee, en om dat uit te leggen moeten we even terug naar 2012.

Opties inruilen voor aandelen

In dat jaar kreeg Musk een hele zwik opties. Die kan hij volgend jaar augustus tegen een koers van 6,24 dollar omwisselen in aandelen Tesla, schrijft CNBC.

En dat is een prima deal voor Musk, want op de beurs is de koers van een aandeel Tesla nu zo'n 1160 dollar. Het levert hem op papier dan ook een winst op van zo'n 26 miljard dollar (ruim 22 miljard euro). Doen dus, want de uitdrukking 'anders ben je een dief van je eigen portemonnee' is in dit verband wel het understatement van het millennium.

Elon Musk moet 10 procent Tesla-aandelen verkopen na poll op Twitter
Lees ook

Elon Musk moet 10 procent Tesla-aandelen verkopen na poll op Twitter

Er is wel één probleempje: de opties die Musk heeft, zijn personeelsopties. Als je deze uitoefent (dus met bijbetaling omruilt voor aandelen) in de Verenigde Staten, moet je inkomstenbelasting betalen over de papieren winst. Dat is het verschil tussen de beurskoers - in dit geval 1160 dollar - en de uitoefenkoers - de 6,24 dollar per aandeel.

Musk krijgt betaald in aandelen

Het gaat niet om klein bier. In totaal gaat het om 54,1 procent belasting over in totaal 26 miljard dollar. Oftewel: Musk moet ruim 14 miljard dollar inkomstenbelasting afdragen, wil hij zijn personeelsopties kunnen verzilveren.

Maar dat geld heeft Musk niet zomaar liggen. Hij laat zich bij Tesla immers in aandelen betalen en hij krijgt geen loon. Althans, tot voor kort woonde hij in Californië en daar moet je het minimumloon krijgen, maar dat zal niet genoeg zijn.

Dus zit er maar één ding op, besluit Musk. Hij verkoopt een deel van de aandelen die hij nu al heeft. En dat zijn er veel: ruim 170 miljoen aandelen Tesla, die bij elkaar bijna 200 miljard dollar waard zijn. De 10 procent die hij wil verkopen, levert dus zo'n 20 miljard dollar op: ruim genoeg om de fiscus te kunnen betalen voor zijn personeelsopties.

De poll op twitter om zijn volgers te vragen was dus in feite show.

De hele exercitie omzeilen door gewoon zijn opties met winst te verkopen, kan Musk niet. Omdat het personeelsopties zijn, kunnen ze namelijk niet via de beurs worden verkocht. Alleen hij kan ze uitoefenen.

Musk kan er in theorie voor kiezen om zijn opties niet om te zetten in aandelen, maar dan loopt hij een papieren winst van een kleine 12 miljard dollar mis. Dan is de keuze niet moeilijk.

Voor Musk verandert er door de opties om te ruilen in aandelen niet veel. Hij was al stinkend rijk. Volgens Forbes is zijn vermogen 318 miljard dollar.

Musk heeft geen reden tot klagen

De koers van Tesla daalt weliswaar met circa 5 procent, door het vooruitzicht dat Musk 10 procent van zijn aandelen gaat verkopen. Maar daar staat zijn papieren winst van 12 miljard dollar tegenover.

Sowieso heeft Musk geen reden tot klagen. De beurskoers van Tesla steeg sinds een order van 100.000 Tesla's voor autoverhuurbedrijf Hertz bekend werd, met ruim 25 procent. En in vergelijking met een jaar geleden staat de koers nu 180 procent hoger. En als je, zoals tot nu toe, ruim 20 procent van de aandelen van Tesla hebt, dan profiteer je daarvan lekker mee.

Lees meer over
Elon MuskTeslaBelastingEffectenbeursBeleggenVerenigde Staten