Ook overheid springt aan boord bij zonneauto Lightyear

Lightyear, de Nederlandse start-up die werkt aan elektrische auto’s met zonnepanelen, heeft in een nieuwe financieringsronde 81 miljoen euro opgehaald. En dit keer springt ook de overheid aan boord.
Bijna een derde van het bedrag (25 miljoen) komt van het investeringsfonds InvestNL. Dat fonds steekt zijn geld in bedrijven die Nederland duurzamer maken. En ook de provincies Noord-Brabant en Limburg dragen bij. In totaal haalde Lightyear sinds zijn oprichting in 2016 bijna 185 miljoen euro aan investeringen op.
De nieuwste financiële injectie wordt gebruikt voor het op grotere schaal produceren van de Lightyear 0; de eerste elektrische auto met zonnepanelen op het dak.
250.000 euro
De eerste exemplaren van de elektrische zonneauto worden in november geleverd aan klanten. Die hebben daar maar liefst 250.000 euro voor neergeteld. Niet bepaald een bedrag voor de gemiddelde consument. Maar ook die wil Lightyear uiteindelijk aan de zonneauto krijgen, zegt ceo Lex Hoefsloot tegen RTL Z. "Vanaf 2025 hebben we meer betaalbare versies vanaf 30.000 euro."
Dat de eerste auto’s zo duur zijn heeft een reden, legt Hoefsloot uit. "Dat is voornamelijk omdat we eerst willen laten zien wat de technologie kan. We hebben de laatste versie van ons zonnepaneel en de motoren verwerkt in deze auto. Die hebben veel ontwikkeling gekost en worden in heel lage volumes geproduceerd." Vandaar dat de kosten per auto hoger liggen.
Ook in Nederland rijden op zonne-energie
Lightyear wil vooral laten zien dat je ook in Nederland op zonne-energie kunt rijden. "En dat je zelfs in Nederland meer dan de helft van de kilometers uit de zon kunt halen. Maar uiteindelijk is het het belangrijkste dat we de auto ook naar de massamarkt brengen."
Het bedrijf wil profiteren van de lessen die het leert met de Lightyear 0. Dat moet terug te zien in de betaalbaardere variant die later op de markt komt. "Wat die auto’s bijzonder maakt, is dat ze veel meer actieradius bieden en dat ze verder kunnen rijden met hetzelfde batterijpakket dan andere elektrische auto's."
Is Lightyear het nieuwe Tesla? Dat zie je in onderstaande video:
Vijf keer minder laden
Met de betaalbare zonneauto zou je, zo zegt Hoefsloot, vijf keer minder hoeven te laden. "Dat scheelt ook factor vijf scheelt in je energierekening. Wat daarmee elektrisch rijden weer toegankelijk maakt voor een veel grotere groep mensen."
Het geld dat nu is opgehaald, moet daarbij helpen. Want Lightyear wil dat gebruiken om internationaal een poot aan de grond te krijgen, met name buiten Europa.
Geen angst
Bang voor de concurrentie, van bijvoorbeeld Tesla of de traditionele automakers, is Hoefsloot niet. Ook al zijn deze in volle vaart aan het elektrificeren. Lightyear is ooit geboren uit de races met zonne-auto's in Australië, legt hij uit. "We zijn een van de weinigen of misschien wel de enige die deze route heeft ingezet."
Ondanks dat de traditionele automakers ook meer focussen op efficiëntie en ook kijken naar zonnepanelen op auto's, heeft zijn merk een voorsprong, is de boodschap. "We zijn al tien jaar met deze tent bezig, terwijl de rest van de wereld pas net komt kijken. Dat helpt heel erg."