Twee jaar geleden bijna failliet

Topdrukte met ramadan: Kadir verkoopt halal worstenbroodjes

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Studio38cTopdrukte met ramadan: Kadir verkoopt halal worstenbroodjes
RTL

Twee jaar geleden was hij bijna failliet. Maar inmiddels liggen de halal worstenbroodjes, frikandelbroodjes, kipsalades, pizza's en bapao's van Kadir Ahmed in alle grote supermarkten. Alles is halal. "Ik ben geen opgever. Geen enkele grote supermarkt wilde zaken doen, tot supermarktketen Dirk me een kans gaf. Daarna nam iedere keten me serieus."

Kadir Ahmed heeft het druk. Het is ramadan, wat betekent dat een bedrijvige periode is aangebroken. Want wat is nou fijner dan je verwennen, als je de hele dag moet vasten en pas na zonsondergang mag eten?

De snacks zoals worstenbroodjes en pizza's zijn dus zeker in deze periode razend populair, zegt hij. "Vooral bij jongeren. Vorig jaar hebben we méér dan 700.000 producten verkocht, maar dit jaar gaat dat zeker verdubbelen", zo zegt Ahmed die zelf ook meedoet aan de ramadan. "We verkopen normaliter 20.000 worstenbroodjes per maand, maar bij de ramadan worden er al snel 30.000 verkocht."

Buitensluiting

Het verhaal van het bedrijf Kadir's begint in Den Bosch waar Ahmed opgroeide en woont. "Brabant is de provincie van de worstenbroodjes. Die kwam ik overal tegen: op verjaardagen en andere feestjes, in schoolkantines. Maar als moslim eet ik geen varkensvlees, dus kon ik ze niet eten."

Incidenteel worden worstenbroodjes ook van rundvlees of kippengehakt gemaakt, maar voor moslims moet voedsel ook halal zijn. Bij vlees betekent dit dat er eisen gesteld zijn aan de manier van slachten. Het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes, uitgevoerd door een belijdend moslim.

Halalcosmetica is booming, ook vegans zijn er verzot op
Lees ook

Halalcosmetica is booming, ook vegans zijn er verzot op

"Ik werkte als commercieel medewerker binnendienst bij Bakkersland, dat broodproducten aan diverse supermarkten leverde. We kregen een vraag van een supermarkt in Den Haag over halal saucijzenbroodjes. Niemand bleek die te kunnen leveren."

De vraag bleef bij hem hangen en naast zijn reguliere baan begon hij bakkers te benaderen. "Niemand wilde zaken doen en iedereen had een eigen receptuur die ze niet wilden delen. Uiteindelijk heb ik in 2014 één bakker zo ver gekregen dat hij het deeg maakte, het gehakt maakte ik zelf. Die eerste batch van 500 worstenbroodjes was zo verkocht. Een tweede batch volgde, die was ook zo op."

Verkoop via Facebook

De verkoop ging via Facebook. Ahmed zag potentie en wilde meer. Hij benaderde in Den Bosch en omgeving franchisenemers van diverse supermarkten. "Die mogen vaak tien procent van hun assortiment lokaal inkopen. Zo kwamen de producten bij onder meer bij lokale franchisers van Jumbo (toen C1000) en Coop te liggen."

© Kadir's

In 2019 nam Ahmed ontslag bij zijn toenmalige werkgever, hij wilde helemaal voor zijn eigen bedrijf gaan. Maar dat ging minder goed dan gehoopt. "Een hoop struggles", vat hij dat jaar samen, waarin hij in conflict kwam met een aandeelhouder en de bankrekening rood stond.

"Van alleen de verkoop bij de franchisenemers kun je geen rendabel bedrijf bouwen. Ik kon twee dingen doen. Failliet gaan of nog meer producten verkopen. Ik ben geen opgever en bleef maar met de inkoopmanagers van de diverse supermarkten bellen."

Die wilden geen risico nemen, honderden leveranciers willen wel een plekje in het schap. "Ik kreeg vaak een aai over de bol. Interessant wat je doet, maar nee. Tot Dirk in 2020 zaken wilde doen. Die geloofden in me. Een jaar later lag ik ook bij Hoogvliet en Spar. Sinds vorig jaar lig ik bij Albert Heijn, Jumbo en DekaMarkt."

De enige gedeponeerde jaarrekening, die van 2021, toont geen omzet. Wel blijkt eruit dat het bedrijf lang verlies maakte. Eind 2020 had het bedrijf een negatief eigen vermogen van bijna 13.000 euro. Een jaar later was dat verlies opgelopen naar 19.000 euro. En de schulden liepen op. Technisch was Kadir's failliet dus.

"In 2022 hebben we 9 ton omzet gedraaid. En dit jaar gaan we naar 2 miljoen omzet", stelt Ahmed. De broodjes zijn op bijna 800 plekken te koop. Hij werkt inmiddels met verschillende productiepartners, verdeeld over Nederland. Die werken met zijn receptuur en zijn kruiden. Op de verpakking van de broodjes en pizza's staat een foto van Ahmed.

Van handmatig naar machinaal

"Eerst werd alles handmatig door hen gemaakt, nu machinaal vanwege de groei. Per maand gaat het om duizenden producten. Nadat de worstenbroodjes, frikandelbroodjes en saucijzenbroodjes goed werkten, heb ik bapao's op de markt gebracht. Met de ramadan verkochten we er daar vorig jaar bijvoorbeeld 30.000 van. En sinds dit jaar zijn er verse pizza's."

Hier ging verder geen klantenonderzoek of testdag met een smaakpanel aan vooraf. Ahmed doet alles op buikgevoel, zegt hij meerdere keren. "Als ik denk dat het potentie heeft, gaan we het doen. "

Halal gehakt, klaar om in een worstenbrood te verwerken.© Kadir's
Halal gehakt, klaar om in een worstenbrood te verwerken.

Ongeveer vijf procent van alle Nederlanders noemt zich moslim. Maar ook niet-moslims kopen halal producten, zoals halalvlees, halalcosmetica en halalvakanties.

De halalmarkt in Nederland groeit snel, aldus cijfers van onderzoeksbureau Circana. In 2020 werd bij de grote Nederlandse supermarkten voor 3,8 miljoen euro aan halalvlees verkocht, in 2022 was dat 8,6 miljoen euro. De totale vleesverkopen bedroegen vorig jaar 2,3 miljard euro, dus het aandeel van halalvlees binnen totaal vlees is nog wel heel klein (onder de 0,4 procent).

Hij heeft de intentie om - als er genoeg volume verkocht wordt - zelf een bakkersfabriek te openen, waar hij alles gaat produceren. "Er zijn één miljoen moslims in Nederland. Maar ook niet-moslims hebben interesse. Ongeveer de helft van de klanten heeft geen islamitische achtergrond. Ook in het buitenland zijn er kansen. Sinds 2022 liggen we ook in België bij de Albert Heijn."

En hij toog al met een doos vol saucijzenbrood naar een Tesco, net buiten Londen. "Ik ben daar gewoon binnengelopen om ze uit te delen. Nu zoek ik daar franchisers die ze willen verkopen. Als we in Engeland slagen, kan Kadir's een internationaal wereldmerk worden, denk ik."

Koppige vmbo' er

Zijn bedrijf bloeit, zo zegt hij. Niet verkeerd voor een man die door slecht gedrag op school naar het vmbo moest. "Ik was een rebel, ik had moeite met autoriteit en was koppig. Uiteindelijk heb ik wel een hbo-studie afgerond. Maar die koppigheid heeft me ook veel gebracht, anders had ik het in de moeilijke jaren opgegeven. Ik krijg regelmatig berichten van moslims die blij zijn dat ze nu ook Nederlands eten zoals frikandelbroodjes kunnen eten. Dat is ook het doel van mijn producten. Ik wil niemand buitensluiten."

Lees meer over
HalalVoedselIslamMoslimsZ link in bioLink in bio