Besluit Europese Commissie

Organisaties willen omstreden glyfosaatbesluit aanvechten bij rechter

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoOrganisaties willen omstreden glyfosaatbesluit aanvechten bij rechter
RTL

Pesticide Action Network (PAN) Europe is het niet eens met het besluit van de Europese Commissie om het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat nog eens tien jaar toe te staan. De organisatie wil daarom een rechtszaak beginnen bij het Europese Hof van Justitie.

Vorige week besloot de Europese Commissie het bestrijdingsmiddel glyfosaat nog eens tien jaar toe te staan in de landbouw. 

Omstreden middel

Glyfosaat is omstreden. Diverse wetenschappers brengen glyfosaat, onder andere bekend onder de merknaam Roundup, in verband met verhoogde risico's op kanker, de ziekte van Parkinson en schade aan de biodiversiteit. 

Het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA ziet echter geen doorslaggevend bewijs dat het middel schadelijk is. Dat is een 'foutieve conclusie', stelt maatschappelijke milieuorganisatie PAN Europe. Europese toezichthouders, waaronder de EFSA, houden zich volgens hen niet aan de Europese wetgeving en richtlijnen rondom het gebruik van pesticiden.

Commissie verlengt toelating verdelger glyfosaat met 10 jaar
Lees ook

Commissie verlengt toelating verdelger glyfosaat met 10 jaar

In de Europese Unie gelden verschillende verordeningen en richtlijnen met betrekking tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen, die momenteel worden aangescherpt. In 2030 moet het gebruik van chemische pesticiden in de EU zijn gehalveerd. 

Besluit aanvechten

De Europese wetgeving schrijft ook voor dat de milieu- en gezondheidsrisico's van bestrijdingsmiddelen zo beperkt mogelijk moeten zijn. PAN Europe gaat daarin nog een stap verder. "Als een stof aantoonbaar schadelijk is voor het milieu, moet je hem verbieden", zegt woordvoerder Tjerk Dalhuisen tegen RTL Z.

"En als er bedenkingen bij zijn of een stof schadelijk is, moet je het voorzorgsprincipe hanteren. Dat is hier niet gebeurd, dus wij zien op veel vlakken aanleiding om dit besluit aan te vechten."  

Als de Europese Commissie de komende dagen het glyfosaat-besluit formeel goedkeurt, stappen PAN Europe en vier lid-organisaties naar de rechter. Sinds 2021 hebben burgers en milieu-ngo's de mogelijkheid om hun milieurechten te doen gelden voor het Hof van Justitie van de EU.

Er staat ontzettend veel politieke druk op het besluit van de Europese Commissie over glyfosaat, zegt Dalhuisen. Volgens PAN is dat de reden voor goedkeuring van het middel. "Het gaat om het meestverkochte onkruidbestrijdingsmiddel in Europa, het gaat echt om een miljardenbusiness."

Verdelger toelaten

Dat de Europese Commissie de vergunning voor glyfosaat verlengd heeft, hoeft overigens niet te betekenen dat de verkoop van producten met het middel de komende jaren in Nederland zoals voorheen blijft toegestaan. EU-landen mogen zelf bepalen waar en hoe ze de verdelger precies toelaten.

Demissionair minister van Landbouw Piet Adema kondigde een paar weken geleden een eigen Nederlands onderzoek aan. Wijst dat uit dat glyfosaat inderdaad zo schadelijk is voor de volksgezondheid, dan wil hij onmiddellijk stoppen met het middel.

Lees meer over
Europese CommissieGlyfosaatParkinsonKankerBiodiversiteitNederland