Techfondsen

Recordstand op beurs Amsterdam: AEX breekt door 900-puntengrens

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP. Het beursgebouw in Amsterdam.Recordstand op beurs Amsterdam: AEX breekt door 900-puntengrens
RTL

Het is feest op de Amsterdamse beurs. De AEX-index, die aangeeft hoe de stemming is onder beleggers, staat vandaag even boven de 900 punten. Dat is het hoogste punt ooit.

De AEX-index is de belangrijkste index voor de Amsterdamse beurs en bestaat uit de 25 grootste bedrijven die hier genoteerd zijn. De hoogte van de index wordt bepaald door de hoogte van de koersen van de 25 bedrijven waaruit de index bestaat.

Hoe optimistischer beleggers zijn, hoe meer ze willen betalen voor een aandeel en hoe hoger de koers en daarmee de index.

Hogere rente is slecht voor aandelen, dit is waarom
Lees ook

Hogere rente is slecht voor aandelen, dit is waarom

Het gaat al het hele jaar lekker op de beurs. De AEX eindigde 2023 op 786,82 punten, en inmiddels is daar meer dan 14 procent bijgekomen. Vandaag had op het moment van schrijven de AEX even de 900,76 punten aangetikt.

Rente

Het record op de beurs komt onder meer doordat beleggers optimistisch zijn doordat ze verwachten dat de centrale banken in de eurozone (de ECB) en in de VS (de Fed) de officiële rente zullen gaan verlagen, legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit. Als bedrijven in de toekomst geld moeten lenen dan zullen ze dat tegen een een lager rentetarief kunnen doen en dat is natuurlijk gunstig voor hen.

Verder is een lagere rente is goed voor de meeste aandelen, omdat beleggers dan minder kunnen verdienen door geld op de bank te zetten of obligaties te kopen (die rentes bewegen namelijk mee met de officiële tarieven van centrale banken). Voor beleggers worden aandelen dan relatief interessanter, waardoor ze meer aandelen zullen willen kopen.

De ECB zal waarschijnlijk al volgende maand de officiële rente verlagen, aldus Veenstra. De Fed zal dat waarschijnlijk pas in september doen, hoewel er een kleine kans is dat het al in juli zal gebeuren.

AI en techbedrijven

Het optimisme over de opkomst van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) stuwen de aandelenkoersen van de belangrijke spelers op dat gebied. Daarnaast draait de economie beter dan verwacht, ondanks de eerdere forse renteverhogingen van de centrale banken om de inflatie aan te pakken.

Onder de bedrijven die het dit jaar goed hebben gedaan op de beurs zijn veel techfondsen. ASMI (+31 procent)en ASML (+25 procent) zijn de nummer één en de nummer drie op de lijst met grootste stijgers. Beide maken machines waarmee chipproducenten chips kunnen maken en ze profiteren flink van de sterke vraag naar krachtige chips voor AI-toepassingen.

ASML vs Randstad

Het scheelt ook dat ASML het bedrijf is dat het zwaarst meeweegt (zo'n 16 procent) in de AEX-index. Een stijging van de koers van ASML heeft zo veel meer effect dan een koerswinst van een ander bedrijf, dat minder zwaar weegt.

Ook de koerswinsten van Shell (bijna 14 procent) en Unilever (bijna 12 procent) tot nu toe stuwen de AEX-index.

Aan de andere kant staat uitzender Randstad, dat met een koersverlies van 17 procent de sterkste daler is. Maar dat bedrijf bepaalt maar voor 0,75 procent de stand van de AEX-index, dus dat tikt niet zo hard aan.

Lees meer over
Durk VeenstraEffectenbeursAEX