ECB verlaagt voor het eerst in 5 jaar de rente: maakt lenen goedkoper
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de officiële rente verlaagd met 0,25 procentpunt tot 3,75 procent. Dat is belangrijk, want dat tarief dient als basis voor de rente die banken vragen aan bedrijven die geld lenen en aan consumenten die een hypotheek afsluiten.
Huizenbezitters met met een variabele hypotheekrente en consumenten die een hypotheek afsluiten zullen de lagere ECB-rente als eerste merken.
Maar ook als huishoudens voor andere uitgaven lenen zullen ze goedkoper uit zijn. En ook bedrijven zullen minder rente hoeven te betalen als ze geld willen lenen om te investeren. Dat allemaal is goed voor de economie.
Een lagere rente is overigens niet voor iedereen gunstig. Spaarders zullen minder goed af zijn. De eerste bank heeft al aangekondigd dat de spaarrente omlaag gaat.
Bekijk hieronder het gesprek van Roland Koopman met ECB-president Christine Lagarde:
Gedaalde inflatie
Het is voor het eerst sinds september 2019 dat de ECB de rente verlaagt. De afgelopen jaren was de rente juist verhoogd, om de fors gestegen inflatie terug te brengen. Maar inmiddels is deze weer aanzienlijk lager dan een paar jaar geleden.
Zo was het leven in de eurozone in oktober 2022 maar liefst 10,6 procent duurder dan een jaar ervoor. Maar in september 2023 was de inflatie meer dan gehalveerd tot 5,2 procent, en nu is de inflatie nog eens gehalveerd tot 2,6 procent.
'Inflatie zal nog wat verder dalen'
Een nog veel verdere verlaging van de inflatie ziet de ECB niet zitten, want de inflatie mag niet te hoog zijn voor de economie, maar ook niet te laag. Daarom is het volgens ECB-president Christine Lagarde nu een goed moment om de rente wat te verlagen.
Ze verwacht dat de inflatie de komende tijd verder daalt, tot zo'n 2 procent in het laatste kwartaal van volgend jaar. Dat niveau komt overeen met de doelstelling van de ECB, die streeft naar een inflatie van 2 procent, gemeten op de middellange termijn.
Economische groei
Lagarde is niet alleen te spreken over de dalende inflatie, maar ook over de economie in de landen die de euro als munt hebben. In het eerste kwartaal groeide de economie namelijk weer. Lagarde denkt dat de economische groei verder zal toenemen.
Toch staan niet alle seinen op groen. Lagarde maakt zich wel zorgen over de oplopende geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en het conflict tussen Israël en Hamas. Dit kan ertoe leiden dat het vertrouwen bij bedrijven en consumenten afneemt en dat de wereldhandel wordt verstoord.
Handel is belangrijk voor de Europese economie en als door oplopende spanningen de handel terugloopt, dan raakt dat de economie, waarschuwt Lagarde.