Export naar China onder druk

Strengere Amerikaanse exportregels dreigen voor chipmachinemaker ASML

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPStrengere Amerikaanse exportregels dreigen voor chipmachinemaker ASML
RTL

De Verenigde Staten overwegen nieuwe, nog strengere, handelsbeperkingen voor China in te voeren. Dat is slecht nieuws voor ASML. Want China is op afstand de belangrijkste markt voor de Nederlandse chipmachinefabrikant.

Ondanks de Amerikaanse beperkingen die er al zijn, werd bijna de helft van de totale omzet van ASML in het afgelopen kwartaal in China geboekt. De omzet in China groeide bovendien met 20 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

China belangrijk

Terwijl de meest geavanceerde machines (EUV) en een aantal minder geavanceerde machines (DUV)  al niet meer naar China mogen worden geëxporteerd, zijn er nog altijd oudere machines (waaronder ook DUV) die nog wél verkocht worden.

En ASML voert ook nog steeds onderhoud uit op machines die vóór de exportban verkocht zijn. De Amerikaanse regering denkt na over nieuwe, strengere, exportregels als ASML en andere bedrijven chiptechnologie blijven leveren, meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Belangrijkste fabrikant

ASML is de belangrijkste chipmachinefabrikant ter wereld. Met zijn machines kunnen extreem kleine en krachtige chips gemaakt worden. Chips die in computers, smartphones en andere geavanceerde elektronica zitten, worden daardoor nog krachtiger.

Exportverbod ASML zet China op achterstand: 'Zal vooral stimulans zijn'
Lees ook

Exportverbod ASML zet China op achterstand: 'Zal vooral stimulans zijn'

Dat juist ASML nog steeds zakendoet met China, is een doorn in het oog van de VS. Want zij willen de militaire-technologische opmars van China dwarsbomen. En daar helpt het leveren van chipmachines aan China niet bij.

Streng

Bloomberg spreekt over de strengste handelsbeperkingen tot nu toe, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor ASML. Want als er ook maar een klein Amerikaans onderdeel in het product zit, mag dat niet zomaar geëxporteerd mogen worden naar China zonder de nadrukkelijke Amerikaanse toestemming. 

Bezoekers aan een Chinese techbeurs bekijken ASML-technologie.© ANP
Bezoekers aan een Chinese techbeurs bekijken ASML-technologie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag geeft geen commentaar op de Amerikaanse overwegingen. In algemene zin zegt het ministerie dat er contact en goed overleg is met alle partners over exportcontrole, zonder iets over de inhoud van die gesprekken te willen zeggen. Het noemt exportcontrole een zaak van nationale veiligheid, en daar wordt het beleid op gebaseerd. 

Onafhankelijk

De eerder opgelegde beperkingen werden door China al gezien als een bedreiging van de eigen technologische vooruitgang. Door de beperkingen investeert China flink in zijn eigen industrie, om niet langer afhankelijk te zijn van westerse technologie.

Het land zou echter ongeveer tien jaar nodig hebben om hetzelfde niveau te kunnen benaderen van de meest geavanceerde ASML-machines, schatte hoogleraar chipontwerp Bram Nauta eerder. ASML zelf wil niet reageren op de berichtgeving. 

Belangrijkste chipmachinemaker groeit nog steeds

De beursgenoteerde chipmachinebouwer ASML heeft drie goede maanden achter de rug, zo bleek vandaag uit de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal.

De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie pakt heel gunstig uit voor de chipmachinemaker. Door de sterk groeiende interesse in en vraag naar AI-toepassingen, is er veel vraag naar de chips die nodig zijn in de datacenters.

De omzet van ASML kwam in het tweede kwartaal uit op 6,2 miljard euro, één miljard euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 1,6 miljard euro. Ook kreeg de chipmachinemaker meer bestellingen binnen. Dat komt volgens de nieuwe ceo Cristophe Fouquet voor een groot deel door de AI-hype. De verwachtingen voor de omzet dit hele jaar blijven vrijwel gelijk aan vorig jaar.

Lees meer over
ASMLTechnologie