Zorgen over chipsector

Amsterdamse beurs hard onderuit door onzekerheid over AI

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kim van DamAmsterdamse beurs hard onderuit door onzekerheid over AI
RTL

Op de Amsterdamse beurs is voor nu een einde gekomen aan de hosannastemming, die twee jaar geleden inzette. Vanochtend daalde de toonaangevende AEX-index in een mum van tijd met ruim 1,4 procent tot 890 punten. In de afgelopen weken ging er zo'n 6 procent vanaf.  

De recente dalingen volgen op een lange periode van aanhoudende stijgingen. In oktober 2022 stond de AEX-index op 630 punten. Op 8 mei dit jaar doorbrak de index voor het eerst in de geschiedenis de 900-puntengrens. 

Terug onder de 900

Na de terugval van de afgelopen twee weken dook de AEX vanochtend weer onder dat niveau. Op het moment van publiceren staat er een min van 0,9 procent op het bord. De stemming onder beleggers wordt gedrukt door de zorgen over de hoog opgelopen waarderingen van de aandelen van vooral chip- en techbedrijven.

Ook andere beurzen hebben daar last van. Zo kampten de Amerikaanse beurzen gisteren met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd, na tegenvallende resultaten van Tesla en Google-moeder Alphabet. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren vanochtend tot 1,7 procent.

Chipfondsen

Op de Amsterdamse beurs zitten vooral de chipfondsen in de hoek waar de klappen vallen. Zo zakte Besi in de ochtendhandel fors, na de presentatie van tegenvallende resultaten. Het aandeel in de chiptoeleverancier noteerde rond het middaguur een verlies van bijna 12 procent. Gisteren verloor Besi al 8,5 procent.

Ook de andere chipbedrijven gingen verder omlaag na de zware koersverliezen een dag eerder. ASMI stond rond 2 uur op een verlies van ruim 3 procent, iets opgekrabbeld na een sterkere daling vanochtend. Gisteren verloor het chipfonds dik 9 procent. Chipmachinemaker ASML verloor vanochtend 3 procent. 

Twijfels over AI

Vorige week leek het sentiment rond chip- en techbedrijven te kantelen, nadat de Amerikaanse overheid liet weten strengere handelsbeperkingen voor China te overwegen. Maar ook spelen zorgen van beleggers over de investeringen van techbedrijven in kunstmatige intelligentie (AI) een rol, zegt beurscommentator Hans de Geus.

Chipbedrijven honderden miljarden minder waard door dreigende exportbeperkingen
Lees ook

Chipbedrijven honderden miljarden minder waard door dreigende exportbeperkingen

"Eerder deze week kwam Google-moeder Alphabet met cijfers. Beleggers maken zich toch een beetje zorgen over de enorme bedragen die het bedrijf investeert in AI. Zij twijfelen of al dat geld wel terugverdiend kan worden", aldus De Geus.

Ook de leveranciers van technologie kunnen daardoor geraakt worden, zegt  de beurscommentator. "Je zou denken, dat geïnvesteerde geld komt in de zakken van bedrijven als ASML, ASMI en Besi. Maar als beleggers tegen de investerende bedrijven zeggen dat ze het rustiger aan moeten doen, gaat dat vroeger of later er ook inhakken bij de leveranciers. Als er ook maar iets van twijfel is, leidt dat meteen tot grote dalingen", legt hij uit. 

Lees meer over
EuronextASMLASMIBesiEffectenbeursTechnologieKunstmatige intelligentie