Gat op de begroting

Franse president Macron trakteert Britse koning Charles op diner van half miljoen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPFranse president Macron trakteert Britse koning Charles op diner van half miljoen
RTL

De Franse president Macron heeft het wel erg bont gemaakt. Het diner met de Britse koning Charles tijdens een staatsbezoek kostte bijna een half miljoen euro, concludeert de Franse rekenkamer. Mede door die kostenpost gaapt er een gat van 8 miljoen in de presidentiële begroting.

De totale kosten van Macron voor zijn diplomatieke en presidentiële taken waren vorig jaar 125 miljoen euro. De inkomsten waren slechts 117 miljoen, wat het tekort van acht miljoen opleverde.

Een van de oorzaken van het tekort was het exorbitante diner voor Charles, in september vorig jaar. Die luidde het begin in van het staatsbezoek van Charles en zijn vrouw Camille. Het was omgeven met pracht en praal. "Dit doe je niet zomaar ergens: het diner werd gehouden in het paleis van Versailles", vertelt Hans de Bruijn, verslaggever economie bij RTL Nieuws. 

Exquise gerecht en dure wijn

Voor de Britse koning werden luxe gerechten geserveerd. Op het menu stond onder meer blauwe kreeft. "Opvallend was verder dat er - om Charles te pleasen - Britse kaas was ingevlogen, terwijl de Fransen zelf ook bekend staan om hun kaasjes", vertelt De Bruijn.

Zorgt Frankrijk voor een nieuwe eurocrisis? 'Alle signalen staan op oranje'
Lees ook

Zorgt Frankrijk voor een nieuwe eurocrisis? 'Alle signalen staan op oranje'

Ook qua drank kon het niet op. De Bruijn: "Er is voor 40.000 euro aan wijn weggeklokt." Volgens de Franse krant Le Figaro ging dat bedrag op aan onder meer een dubbele magnum Mouton Rothschild uit 2004. Die alleen is al goed voor 2.770 euro.

3000 euro p.p.

In totaal waren er 160 gasten die een vorkje meeprikten in de spiegelzaal van Versailles. Onder hen ook Britse beroemdheden, zoals acteur Hugh Grant en zanger van The Rolling Stones, Mick Jagger (zie foto hieronder). Per persoon kwamen de kosten op zo'n 3.000 euro.

Mick Jagger (rechts) met Gerard Larcher, de voorzitter van de Franse Senaat.© ANP / Shutterstock / Eric Tschaen
Mick Jagger (rechts) met Gerard Larcher, de voorzitter van de Franse Senaat.

Dit was niet het enige dure feestje vorig jaar. Een diner met de Indiase premier Modi in het Louvre kostte vier ton. Dat was inclusief museumkaartjes om de topstukken van het Louvre te bewonderen.

"Dat is wel een beetje het probleem van het Elysée, het paleis van de Franse president: het kan eigenlijk niet uit", legt Bruijn uit.

Geannuleerde vluchten

De Franse rekenkamer was ook kritisch op het boeken van twaalf vluchten die vervolgens geannuleerd werden en niet-restitueerbaar waren. Dat leverde een schadepost van meer dan 830.000 euro.

En een geplande maar vervolgens geannuleerde reis naar Duitsland in juli 2023 leidde alleen al tot een verlies van bijna een half miljoen euro, voornamelijk door transport- en accommodatiekosten. Dat, en de dure dinertjes waren de belangrijkste redenen voor de overschrijding van Macron's budget. 

Het Élysée vindt de kritiek overdreven, zo lijkt het. "Frankrijk onderhoudt nauwe diplomatieke banden met veel landen, die vergelijkbare evenementen organiseren wanneer zij het staatshoofd ontvangen", laat het presidentiële paleis weten aan nieuwswebsite Politico