Vlak na herbenoeming

Topman Robert Swaak ruimt veld bij ABN Amro

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPTopman Robert Swaak ruimt veld bij ABN Amro
RTL

Topman Robert Swaak van ABN Amro treedt in de eerste helft van volgend jaar terug, heeft de bank aangekondigd. ABN Amro zegt niet waarom hij vertrekt. Er is nog geen opvolger gevonden.

"Nu de bank een nieuwe strategische periode ingaat, moet de raad van commissarissen tijdig de ruimte krijgen om deze te vinden", zegt Swaak. Hij is sinds april 2020 het hoofd van de bank en werd afgelopen april voor vier jaar herbenoemd.

Afkoopsom

Het vertrek is vooral opmerkelijk in het licht van de recente herbenoeming. Swaak zegt zelf dat hij er in de aanloop naar zijn herbenoeming al rekening mee hield dat hij zijn nieuwe termijn niet zou volmaken. Nu blijkt dus dat hij al binnen een krap jaar na zijn herbenoeming vertrekt.

Wat er sindsdien is veranderd - en wat de exacte reden voor Swaaks vertrek is - is onduidelijk. De bank reageert niet direct op vragen van RTL Z. Zo is ook onduidelijk op wiens initiatief de gesprekken over zijn vertrek zijn gestart. En dat kan uitmaken voor een eventuele vertrekvergoeding. 

Topmanager PwC Robert Swaak nieuwe topman ABN Amro
Lees ook

Topmanager PwC Robert Swaak nieuwe topman ABN Amro

Dankzij zijn herbenoeming kan Swaak mogelijk aanspraak maken op een vertrekpremie. Uit het jaarverslag van ABN Amro blijkt dat bestuurders van de bank bij vertrek minstens drie maanden salaris meekrijgen.

Jaarsalaris van 8 ton

Als de ontbinding van zijn arbeidscontract het initiatief is geweest van de bank, heeft Swaak recht op een vertrekpremie ter hoogte van een bruto jaarsalaris. De voormalige accountant van PwC verdiende vorig jaar een brutosalaris van bijna 800.000 euro.

Lees meer over
Robert SwaakABN AMRO