Soepelere regels voor vloeistof in handbagage geschrapt vanaf 1 september

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Nico GarstmanSoepelere regels voor vloeistof in handbagage geschrapt vanaf 1 september
Exclusief

Reizigers mogen vanaf 1 september niet langer vloeistoffen in verpakkingen groter dan 100 milliliter meenemen in hun handbagage op Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. De luchthavens draaien hun eigen soepelere regels terug, om weer in de pas met de rest van Europa te lopen.

De regels waren juist versoepeld door de invoering van CT-scanners, waardoor het eerder wel mogelijk was een flesje water of grote tube crème via een van die drie luchthavens in de handbagage mee te nemen.

Nieuwe richtlijnen

De verandering heeft niets te maken met een verandering van het dreigingsbeleid, maar is het gevolg van nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie, meldt Schiphol. Dat bedrijf is ook eigenaar van de vliegvelden bij Rotterdam en Eindhoven. 

Reiziger de dupe van tombola aan handbagageregels: 'Ik heb 40 euro bijbetaald'
Lees ook

Reiziger de dupe van tombola aan handbagageregels: 'Ik heb 40 euro bijbetaald'

Om reizigers te helpen wennen aan de nieuwe regels komen er watercollectoren bij de security, waarin reizigers flesjes drinken kunnen legen. Ook wordt extra personeel ingezet om passagiers te informeren. Zij krijgen als advies om grotere hoeveelheden vloeistof in hun ruimbagage mee te nemen. Precies het advies dat je op andere luchthavens al jaren krijgt. 

Jaren geleden ingevoerd

De versoepeling werd in 2019 op Schiphol ingevoerd. Op Eindhoven Airport was het al een jaar eerder mogelijk vloeistoffen in verpakkingen groter dan 100 milliliter mee te nemen in de handbagage. Rotterdam The Hague Airport voerde de versoepeling in 2020 in.

Lees meer over
SchipholLuchtvaart