Nederlanders hebben een recordbedrag aan beleggingen
In juni bezaten Nederlandse consumenten een recordbedrag aan aandelen en obligaties: 185 miljard euro. Dat is ruim 1 procent meer dan tijdens het vorige record van eind 2021. Vooral techbedrijven waren populair om in te beleggen.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank over het tweede kwartaal van dit jaar.
Dat onze beleggingen meer waard waren, komt met name doordat de aandelenkoersen zijn gestegen, niet per se omdat we meer geld in beleggingen hebben gestoken.
Beleggen als koersen laag zijn
Beleggen is vooral populair bij recordstanden, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Als het goed gaat op de beurs, dan praten mensen er bijvoorbeeld op verjaardagen over en stappen nieuwe beleggers in. Daardoor worden de beurskoersen verder omhoog gestuwd.
In juni en ook eind 2021, toen de AEX op een voorlopig hoogtepunt stonden, was beleggen ook superpopulair, aldus Schoenmaker. De AEX is de belangrijkste index van de aandelenbeurs in Amsterdam.
Voor beleggers was het gunstiger geweest als ze bijvoorbeeld in december 2022 waren ingestapt, toen na de inval van Rusland in Oekraïne de koersen juist laag stonden, zegt hij. Dan had je een rendement van zo'n 50 procent behaald.
Tech is populair
De beurs stond in juni vooral zo hoog doordat techbedrijven populair waren. Nederlandse beleggers zaten toen onder meer veel in chipmachinemakers ASML en ASMI, uit ons eigen land. Verder hadden ze ook Amerikaanse techbedrijven als Alphabet, Apple en Nvidia.
Het populairste aandeel was overigens nog altijd oliereus Shell, dat bij Nederlandse al lang op nummer één staat. Ook hadden Nederlanders veel ledencertificaten van Rabobank.
Nederlanders beleggen meer via beleggingsfondsen dan dat ze rechtstreeks een aandeel of een obligatie kopen.
Nog veel meer aan spaargeld
185 miljard euro aan beleggingen is natuurlijk veel geld, maar aan spaargeld hadden we ruim 2,5 keer zoveel: 480,8 miljard euro. Daarnaast stond er ook nog eens 116,4 miljard euro op Nederlandse betaalrekeningen.
Verder hebben consumenten nog veel gespaard voor hun oude dag bij pensioenfondsen en levensverzekeraars.
Qua vermogen hebben veel huizenbezitters ook nog eens vermogen in de vorm van hun eigen woning, als die meer waard is geworden dan de koper ervoor heeft betaald (en dat is voor heel wat Nederlanders het geval).
Al die vermogens zijn overigens niet gelijk verdeeld. Zo belegt volgens onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten maar ongeveer één op de vier huishoudens. En als je een huurhuis hebt, dan heb je natuurlijk ook geen voordeel van de gestegen huizenprijzen.
In andere landen is de spaarrente soms veel hoger dan in Nederland. In deze video leggen we uit waar je op moet letten als je je geld daarheen verplaatst: