Consumentenorganisaties: gamebedrijven manipuleren consument met virtuele valuta

Gamebedrijven manipuleren gamers om onnodig veel geld uit te geven in populaire games. Dat staat in een klacht die de Consumentenbond samen met 22 andere organisaties heeft ingediend bij de Europese Commissie. De bedrijven achter onder meer EA Sports FC 24 (Fifa), Fortnite en Minecraft moeten daar direct mee stoppen, vinden de consumentenorganisaties.
In zowel gratis als betaalde games kun je spullen kopen, zoals een andere outfit voor het personage waarmee je speelt (skins), extra levels of andere virtuele spullen.
Dat gaat soms 'gewoon' in euro’s, maar ook vaak in virtuele valuta. Je moet dan als gamer eerst die virtuele valuta kopen, om daarmee af te rekenen wat je écht van plan was te kopen. En dat is de consumentenorganisaties een doorn in het oog.
Omdat de prijs van zo’n product in de virtuele valuta wordt aangeboden, zie je als consument nooit de echte prijs van die digitale producten. Bovendien komt het vaak voor dat je nooit de exacte prijs betaalt voor zo’n digitaal product.
Bovendien kun je de digitale munten vaak alleen in bundels kopen. Als je iets overhoudt van die bundel na het kopen van het product, kun je dat virtuele wisselgeld niet meer wisselen naar euro’s, waardoor de consument daarmee blijft zitten.
Geef prijs in euro's
De consumentenclubs vinden dat de prijs van digitale producten altijd in euro’s moet worden weergegeven. Ook zijn ze bezorgd dat de gamebedrijven de waarde van hun valuta eenvoudig aan kunnen passen.
Dit soort praktijken zorgt ervoor dat consumenten meer uitgeven dan ze zouden willen, zeggen de consumentenclubs. Ze vrezen dat vooral kinderen daar kwetsbaar voor zijn.
"Gamers moeten geen rekenmachine nodig hebben om te achterhalen hoe duur een aankoop in een spel is. Dat moet in één oogopslag duidelijk zijn. Daarnaast moeten ontwikkelaars de rechten van gamers respecteren. Daarom hebben we de toezichthouders gevraagd in te grijpen", zegt Sandra Molenaar van de Consumentenbond.
De gamebranche denkt dat spelers aankopen binnen spellen voldoende begrijpen en verzet zich tegen de beschuldigingen van de consumentenorganisaties.
Gamebedrijven moeten volgens een gedragscode duidelijk maken wat de daadwerkelijke kosten zijn, zegt de organisatie. "Onze leden respecteren Europese consumentenwetten altijd bij deze aanbiedingen", stelt de Europese brancheorganisatie Video Games Europa.