Mobiele flitspalen

Minder boetes door vervangen flitspalen, behalve in Amsterdam

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANPMinder boetes door vervangen flitspalen, behalve in Amsterdam
RTL

In heel Nederland zijn de afgelopen vier maanden minder verkeersboetes uitgedeeld, behalve in Amsterdam. Daar zorgt de verlaging van de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur voor veel extra sancties. In een paar maanden tijd werden hier bijna 40.000 boetes voor uitgedeeld.

Dat blijk uit een overzicht van het Centraal Justititieel Incassobureau dat elke viermaandsperiode wordt gepubliceerd. In totaal werden er tussen mei en augustus in heel Nederland 2.276.052 verkeersboetes opgelegd, 7,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Trajectcontrole vervangen

Vooral het aantal bonnen voor snelheidsovertredingen daalde flink. De belangrijkste oorzaak hiervoor zijn werkzaamheden. Op de A58 en de A12 bij Den Haag zijn de systemen voor trajectcontrole verwijderd waardoor het aantal bonnen flink terugliep. 

De nieuwe camera’s worden pas later opgehangen. Ook in de rest van Nederland worden alle vaste flitspalen vernieuwd, waardoor er de afgelopen maanden op veel plekken tijdelijk niet geflitst is.

Kamer wil maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in bebouwde kom
Lees ook

Kamer wil maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in bebouwde kom

Maar dat geldt niet voor de hoofdstad. In 2023 is de maximumsnelheid op de meeste wegen binnen de bebouwde kom van Amsterdam verlaagd naar 30 kilometer per uur. Sinds 1 juni wordt deze snelheid ook gehandhaafd door middel van mobiele flitspalen. 

De Amsterdamse automobilisten moeten kennelijk nog even wennen aan de verlaagde maximumsnelheid, want de mobiele flitspalen registreerden 39.030 overtredingen op dertigkilometerwegen in 3 maanden tijd, meldt een woordvoerder aan RTL Nieuws. Dat betekent zo’n 425 boetes per dag. 

Hoge boetes

Daarmee steeg ook het totaal aantal snelheidsboetes in Amsterdam behoorlijk. In de eerste vier maanden van het jaar, toen er nog niet actief op 30 kilometer werd gehandhaafd, werden 23.531 boetes uitgedeeld Tussen mei en augustus was dit ruim verdubbeld naar 58.398 snelheidsboetes.

Een automobilist krijgt op een Amsterdamse dertigkilometerweg pas een boete bij een snelheidsovertreding van 7 kilometer of meer. De boete komt dan uit op 58 euro; bij een snelheid van 50 kilometer per uur op een dertigkilometerweg komt de boete uit op 266 euro. 

Positieve effecten

De verlaging van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is misschien slecht nieuws voor de gesanctioneerde automobilisten, maar voor de stad als geheel betekent het goed nieuws. Zo daalt de verkeersherrie tot wel 6 decibel, ook het aantal verkeersongevallen daalde met 24 tot 64 procent, aldus een recente studie die de hoofdstad liet uitvoeren.

Ook in Utrecht en Rotterdam zijn concrete plannen om de snelheid op veel plekken in de bebouwde kom te verlagen naar 30 kilometer per uur. Wanneer hier de handhaving start is nog niet bekend.

Lees meer over
CJIBOpenbaar MinisterieVerkeersboeteMaximumsnelheid