Verplichte verzekering zzp'ers op lange baan: 'Niet uitvoerbaar'

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) gaat voorlopig niet door. De Belastingdienst en het UWV zeggen het plan van het kabinet niet te kunnen uitvoeren. Minister Eddy van Hijum is van plan om met een vernieuwd voorstel te komen, maar zegt dat dit niet mogelijk is voor de zomer.
Het is de bedoeling dat eenpitters een deel van hun inkomen uitgeven aan een premie voor de verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (baz), een plan van de vorige minister Karien van Gennip.
Als zzp'ers door bijvoorbeeld een ongeluk langdurig niet meer kunnen werken, krijgen ze na enige tijd ongeveer 70 procent van het inkomen dat ze verdienden uitgekeerd. De verzekering moet verplicht worden voor alle zzp'ers die winst maken uit hun eigen onderneming.
'Geen geringe ambitie'
"Een verplichte verzekering voor zelfstandigen is geen geringe ambitie: het gaat om een verzekering voor meer dan een miljoen zelfstandig ondernemers die passend is voor deze groep. Dat legt ongeacht de exacte vormgeving een forse druk op de al schaarse capaciteit bij uitvoerende instanties", schrijft de minister.
De fiscus noemt het plan helemaal niet uitvoerbaar en noemt dan ook geen mogelijke invoeringsdatum. Het UWV geeft het voorstel het stempel 'niet uitvoerbaar, tenzij' en ziet pas vanaf 1 januari 2030 de mogelijkheid het plan in te voeren.
"Beide organisaties vinden dat de gekozen grondslag 'winst uit onderneming' te grote risico's op terug- en nabetalingen met zich meebrengt", schrijft de minister verder. "Dit vraagt te veel veel capaciteit van de twee uitvoerders, die niet alleen al langer met uitvoeringsproblemen kampen, maar ook hersteloperaties moeten uitvoeren."