E-bikefabrikant Amslod failliet, curator doet onderzoek naar doorstart

Klanten die bij e-bikefabrikant Amslod een elektrische fiets hebben aanbetaald, moeten geduld hebben. Terwijl de curator kijkt of een doorstart mogelijk is, blijven de winkels dicht. Verkochte fietsen kunnen niet afgeleverd worden. Ook zijn alle geplande servicebeurten geannuleerd en mensen die hun fiets ingeleverd hebben voor onderhoud kunnen die voorlopig niet ophalen. Dat meldt de curator op een speciale website.
Amslod, een van de grotere ebike-merken in Nederland, vroeg net voor kerst faillissement aan onder de naam Dutch E-Mobility Group. Het bedrijf wijt dat zelf aan 'lastige marktomstandigheden'. "Het bestuur ziet geen andere uitweg dan faillissement aan te vragen. We zijn ons ervan bewust dat deze situatie voor onzekerheid zorgt", meldt het bedrijf op de website.
Klanten kunnen hun fiets wel nog laten onderhouden bij Kwik-Fit, dat al een servicepartner van Amslod was. Ook de verzekering blijft geldig bij klanten die die via fietsenverzekeraar Kingpolis hebben afgesloten. En klanten kunnen via een speciale gps-app nog altijd zien waar hun fiets is bij verlies of diefstal.
Als curator is Ronald Klarus van Yspeert Advocaten aangesteld. Vanwege de vele vragen die klanten hadden, startte hij een speciale website.
Klarus is een verkoopproces gestart om te kijken of een doorstart mogelijk is. Hij heeft zelf kandidaten benaderd en geïnteresseerde partijen kunnen zich bij hem melden.
Ook wordt momenteel in kaart gebracht welke klanten een aanbetaling hebben gedaan voor een fiets. Die klanten kunnen zelf ook een vordering indienen bij de curator.
Fietsen later ophalen
Klanten die een fiets bij een winkel of servicepunt hebben staan voor onderhoud, zijn die in ieder geval niet kwijt. Het ligt aan de eventuele koper van het bedrijf of de fiets nog gerepareerd wordt, maar de fietsen kunnen sowieso later opgehaald worden. Daar komt nog een 'ophaalplan' voor, aldus de curator.
Zakelijke schuldeisers moeten minstens twee maanden wachten voordat ze geleverde producten eventueel terug krijgen. De rechtbank heeft namelijk een afkoelingsperiode afgekondigd, zodat de curator onderzoek kan doen naar schulden en bezittingen.
Kerkhof
Verschillende grote fietsfabrikanten zoals Stella Fietsen, VanMoof, Qwic en Huyser zijn het afgelopen jaar omgevallen. Van Moof en Qwic en Stella hebben een doorstart gemaakt.
Na het faillissement van VanMoof konden klanten hun fiets op komen halen. Maar het was de vraag of de e-bike ook gerepareerd was:
"Er is momenteel sprake van een behoorlijk slagveld in de fietsensector en wij vrezen dat de ellende, zeker op Europees niveau, nog niet voorbij is", zei Olaf Zwijnenburg, sectormanager retail- en groothandel bij Rabobank, eerder tegen RTL Z.
Tijdens de coronacrisis besteedden Nederlanders geld dat ze niet aan vakanties konden uitgeven onder meer aan fietsen. De vraag schoot omhoog, maar door logistieke problemen moesten alle fietsfabrikanten knokken om voorraad, zei Zwijnenburg. De schappen waren leeg en de levertijden lang.
Blijven zitten met voorraden
Veel fietsbedrijven sloegen extra fietsen en onderdelen in, maar het aanhouden van voorraad kost bedrijven veel geld. "Als vervolgens de vraag naar fietsen daalt of veel minder hoog is dan gehoopt, blijf je als merk of fabrikanten met enorme voorraden zitten."
Amslod is sinds 2021 onderdeel van investeringsmaatschappij NewPort Capital. De investeerder greep vorig jaar al in vanwege de veranderende marktontwikkelingen. Het bedrijf sloot negen vestigingen. "Het is van belang om alert en voortvarend te reageren op de veranderende consumentenbehoefte om de marktpositie te continueren" zei directeur Marc Hollemans in augustus 2023 tegen vakwebsite Nieuwfiets.
Deal van schuldeisers
Volgens het FD sloot het bedrijf recent nog een deal met schuldeisers, die miljoenen van het verlieslatende bedrijf tegoed hadden. Onder de crediteuren bevinden zich huisbank Rabobank en de Belastingdienst. Opmerkelijk is dat de oprichters van Amslod niet mee wilden werken aan de schuldendeal. Ze verzochten de rechter tevergeefs de deal af te wijzen en zijn nu geen aandeelhouder meer, aldus de krant.
De maatregelen hebben het bedrijf dus echter niet gered. Er werken momenteel nog circa tachtig medewerkers. Het UWV gaat hun salaris betalen.