Drie glazen whiskey

BMW-bestuurder vangt bot na crash: claim van 75.000 euro afgewezen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / AP Photo / David ZalubowskiBMW-bestuurder vangt bot na crash: claim van 75.000 euro afgewezen
RTL

Was het paniek of een slimmigheidje van een BMW-bestuurder om wat glazen whiskey te drinken vlak na een ongeluk waarbij zijn auto total loss raakte? De politie kon op die manier niet controleren of hij met een slok op achter het stuur zat. De verzekeraar en de rechtbank zijn eensgezind: de man zat fout.

De man was naar de rechter gestapt om een bedrag van 75.249 euro te claimen van verzekeraar Ansvar, die in eerste instantie weigerde te betalen. Het bedrag is het verschil tussen de restwaarde van de wagen - die total loss was verklaard - en het bedrag waarvoor de man de auto in 2021 voor zijn toenmalige vrouw kocht.

In de sloot

Ongeveer een jaar later, het stel was inmiddels gescheiden, belandde de man met de auto – die nog wel op zijn naam stond – in de sloot. Hij raakte in de nacht van 9 op 10 juni 2022 van de weg toen hij een oprit naar de snelweg opreed. Om uit de auto te komen, moest hij een autoruit inslaan. De man liet zich vervolgens ophalen door zijn vriendin. 

Onterecht ontslag voor chef magazijn van bouwmarkt na 'fooi' van 50 euro
Lees ook

Onterecht ontslag voor chef magazijn van bouwmarkt na 'fooi' van 50 euro

Ondertussen waren de hulpdiensten op weg naar het ongeluk, gealarmeerd door de alarmcentrale van BMW. Deze was automatisch gewaarschuwd bij de crash. De man besloot alleen niet op de hulp te wachten, omdat hij 'ijskoud en nat' was, valt te lezen in een onlangs gepubliceerd vonnis van de rechtbank in Amsterdam.

Hij ging samen met zijn vriendin naar huis. In de ongeveer tien minuten die zat tussen thuiskomst en het arriveren van de politie dronk de man twee à drie glazen whiskey. 

Te koud om te wachten

De rechtbank zet vraagtekens bij deze gang van zaken. Als de bestuurder het echt zo koud had, had hij ook op de hulpdiensten kunnen wachten in de auto van zijn vriendin. En zijn verweer dat hij gewond was geraakt en daarom naar huis wilde, is in de ogen van de rechters ook maar gek. De hulpdiensten waren immers onderweg. Daarom 'ligt het voor de hand dat {eiser} hier zou blijven', staat in het vonnis.

De verklaringen van de man verschilden ook nog eens. In eerste instantie zei hij dat hij zelf zijn vriendin had gebeld na het ongeluk, in de dagvaarding had zij hem juist opgespoord via de 'find my iPhone'-functie. Dat kon ook niet anders, vertelde de man tijdens de zitting: door de klap was hij zijn telefoon kwijtgeraakt.

Dat de man schimmig doet over het al dan niet innemen van zijn rijbewijs door de politie, helpt zijn zaak eveneens niet. Na het ongeval moest hij thuis een blaastest doen en vervolgens mee naar het bureau voor een ademanalyse. Volgens de BMW-bestuurder mislukte die, maar werd zijn rijbewijs alsnog ingenomen.

Vragen van verzekeraar Ansvar hierover beantwoordde de man niet. Tijdens de zitting verklaarde hij dat hij wel over stukken bezit die hier duidelijkheid over kunnen scheppen. Voor de rechter blijft het 'onbegrijpelijk' dat hij die stukken niet overlegd heeft toen de verzekeraar daarom vroeg, helemaal toen duidelijk werd dat Ansvar geen dekking wilde verlenen voor het ongeluk.

Alles bij elkaar opgeteld heeft de man 'niet meegewerkt' en daarom mag de verzekeraar weigeren om de schade te vergoeden. Sterker nog: de man moet hun proceskosten vergoeden, voor het lieve sommetje van zo'n 5500 euro.

Tijdens de feestdagen veroorzaakte flinke mist veel ongelukken. 

Lees meer over
BMWRechtspraakVerkeerVerkeersongevallenAlcoholmisbruikAuto