Leven duurder

Einde prijsstijging niet in zicht: 4,1 procent inflatie in december

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEinde prijsstijging niet in zicht: 4,1 procent inflatie in december
RTL

In december was het leven 4,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat komt mede doordat energie in prijs steeg.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekbureau CBS. Sinds oktober 2023 is er sprake van een opgaande lijn in de inflatie. In november stegen de prijzen nog met 4 procent en in oktober met 3,5 procent.

Voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen 6,7 procent in prijs in vergelijking met een jaar eerder. In november was dat nog een plus van 6,2 procent.

In de afgelopen maanden was er een aantal incidentele oorzaken voor de inflatie, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Zo werden per 1 juli de huren en de tabaksaccijns verhoogd.

Onderzoek: vaste lasten gezin stijgen veel harder dan inflatie
Lees ook

Onderzoek: vaste lasten gezin stijgen veel harder dan inflatie

Voor diensten, zoals de kapper en verzekeringen, betaalde je in december 5,8 procent meer dan twaalf maanden ervoor. Ook dat is een grotere stijging dan in november, toen de prijsgroei nog 5,5 procent was.

Aardgas en benzine

Ook energie, zoals aardgas, benzine en diesel, werden duurder: een plus van 1,4 procent. In november was energie nog 0,3 procent goedkoper dan een jaar eerder. Eind december bleek al dat de prijzen in Nederlandse tankstations dit jaar zijn gestegen.

Alleen de categorie industriële goederen werd niet duurder. Prijzen bleven hier gelijk, terwijl ze in november nog 1,3 procent meer kostten dan een jaar eerder.

Het definitieve inflatiecijfer wordt op basis van veel meer gegevens op 14 januari bekendgemaakt. Meestal wijkt dat niet noemenswaardig af van het voorlopige cijfer.

Heel 2024

Nu het cijfer over december bekend is, weten we ook hoe veel duurder het leven in heel 2024 werd. De prijzen stegen, wederom volgens de voorlopige raming, met 3,3 procent in vergelijking met 2023.

Dat is minder dan de prijsstijging van 3,8 procent over heel 2023 ten opzichte van 2022.

DNB: hoge inflatie blijft

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) blijven we de komende jaren last houden van sterk stijgende prijzen en een kwetsbare economie. De verwachting is dat de inflatie nog meerdere jaren boven de 3 procent blijft in Nederland

De inflatie is hardnekkig, onder andere door de stijgende lonen. Om dat tij te keren, is het noodzakelijk dat werknemers genoegen nemen met wat gematigdere loonstijgingen, vindt De Nederlandsche Bank (DNB).

Europese inflatie

Het CBS publiceert ook het inflatiecijfer dat is gebaseerd op de Europese definitie (HICP). Volgens die manier van berekenen steeg de inflatie in ons land van 3,8 procent in november tot 3,9 procent in december.

De inflatie in de eurozone was de afgelopen maanden juist dichtbij de 2 procent die de ECB nastreeft. De inflatie in Nederland ligt daar dus flink boven. Waarom precies de inflatie in ons land zoveel hoger is, dat is nog niet helemaal duidelijk, aldus Van Mulligen.

De werkgevers wijzen erop dat de lonen veel harder stijgen. Maar anderzijds is de winstquote, de winsten ten opzichte van het BNP, ook nog steeds heel erg hoog, zegt hij. Of winsten tot hogere inflatie leiden, of dat hogere lonen tot hogere inflatie is volgens hem lastig te zeggen. De winsten zijn juist zo hoog door hoge prijsstijgingen, zegt Van Mulligen. 

Nederlandse vs. Europese inflatie

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. 

De inflatie in de eurozone was in december 2,4 procent.

In deze video zie je dat een kopje koffie steeds duurder wordt:

Lees meer over
CBSDNBInflatie