Meer incidenten

Pilotenvakbond boos over niet delen zwarte lijst misdragende passagiers

·Aangepast:
© ANPPilotenvakbond boos over niet delen zwarte lijst misdragende passagiers
RTL

De VNV, de vakbond van piloten, is verontwaardigd dat zwarte lijsten met passagiers in Nederland nog steeds niet tussen luchtvaartmaatschappijen worden gedeeld.

Eerder werd aangekondigd dat de overheid en de luchtvaartsector hun krachten zouden bundelen tegen passagiers die de orde verstoren.

Zo kondigden in 2022 KLM en Transavia aan dat zij, als eerste maatschappijen ter wereld, gegevens deelden van passagiers die zich hebben misdragen op vluchten van één van de twee luchtvaartmaatschappijen.

Het was de bedoeling dat ook andere Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, Corendon en Tui, zouden meedoen. Maar eind vorig jaar liet minister Barry Madlener (Infrastructuur) de Tweede Kamer weten in het delen van zwarte lijsten toch geen oplossing te zien. Volgens Madlener lijkt het delen van zwarte lijsten geen oplossing te zijn. 

Nog maar één piloot in de cockpit in de toekomst? Vliegvakbonden zijn fel tegen
Lees ook

Nog maar één piloot in de cockpit in de toekomst? Vliegvakbonden zijn fel tegen

Ondanks het delen van de zwarte lijsten is in oktober 2024 het aantal ordeverstorende passagiers in vergelijking met 2022 gestegen met 52 procent bij KLM en maar liefst 168 procent bij Transavia, schrijft Madlener in zijn brief aan de Tweede Kamer. Ook blijkt volgens hem uit het onderzoek dat het telkens gaat om misdragingen van andere passagiers.

Madlener zegt nog wel dat er nader onderzoek komt naar de aard en omvang van de problematiek rond ordeverstorende passagiers.

Volgens Madlener zijn er ook 'forse belemmeringen van juridische en operationele aard' waardoor het delen van passagiersgegevens binnen afzienbare tijd niet te realiseren is. 

'Werknemers en passagiers in de steek gelaten'

Volgens VNV-voorzitter Camiel Verhagen lijken luchtvaartmaatschappijen en de overheid onvoldoende urgentie te voelen. Daarmee laten ze volgens hem de mensen op de werkvloer en passagiers die last hebben van asociale passagiers in de steek.

Het is volgens de minister 'van de zotte' dat iemand die zich vandaag ernstig misdraagt tijdens de vlucht en de vliegveiligheid bedreigt de week erna met een andere luchtvaartmaatschappij ongestraft terug kan vliegen. 

'Rammelt aan alle kanten'

Verhagen vindt dat de onderbouwing van de minister 'rammelt aan alle kanten'. "Zo wordt een coronajaar met veel minder vliegbewegingen vergeleken met afgelopen jaar om aan te tonen dat ondanks een gedeelde zwarte lijst tussen Transavia en KLM het aantal incidenten is toegenomen."

Uit gegevens van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat in de eerste negen maanden van het jaar het totale aantal gemelde 'zwaardere' incidenten met 43 procent is gestegen. Het gaat dan om meldingen van toestellen van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en van vliegtuigen van andere maatschappijen die zich in het Nederlandse luchtruim voordeden.

In deze video heeft minister Barry Madlener het over de toekomst van Schiphol:

In De Telegraaf werd duidelijk dat Verhagen niet als enige teleurgesteld is over het niet doorzetten van de maatregel. Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie sprak in de krant bijvoorbeeld van een 'gemiste kans' en noemde de keuze van de minister 'onbegrijpelijk'.

Bewustwording

Madlener meldt in zijn brief nog wel dat luchtvaartmaatschappijen, Schiphol, regionale luchthavens, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie passagiers willen aansporen beter na te denken over de impact van hun gedrag op de luchthavens en aan boord van vliegtuigen.

Ook wordt samen met de European Union Aviation Safety Agency gewerkt aan een campagne om passagiers bewuster te maken over de (juridische) gevolgen van ongeoorloofd gedrag op de luchthavens en aan boord van vliegtuigen. Naar verwachting wordt de campagne in het eerste kwartaal van 2025 gelanceerd.

Lees meer over
VNVKLMAir France KLMTransaviaLuchtvaart