Velperbroek, Prins Clausplein

Tientallen viaducten slijten sneller door ontwerpfout: 'Niet overal veilig'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPTientallen viaducten slijten sneller door ontwerpfout: 'Niet overal veilig'
RTL

Zeker negentig bruggen en viaducten in ons land zijn niet goed ontworpen, waardoor ze sneller slijten dan gedacht. Bij zeventien bouwwerken is de situatie dusdanig slecht dat nader moeten worden onderzocht of het wel veilig is om er overheen te rijden. Met op sommige plekken omleidingen tot gevolg.

Het probleem bij de bruggen en viaducten is de zogeheten tand-nokconstructie. Deze kan ertoe leiden dat het staal in het beton gaat roesten door strooizout.

Rijkswaterstaat beheert zeker honderd bruggen en viaducten waarbij deze constructie is toegepast. Negentig daarvan vertonen 'in verschillende mate problemen', zo blijkt uit een kamerbrief van minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat.

Prioriteitenlijst

Rijkswaterstaat heeft inmiddels een prioriteitenlijst opgesteld, bij zeventien bruggen en viaducten wordt vervolgonderzoek gedaan of worden maatregelen voorbereid. Die kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ter plaatse minder hard mag rijden, of dat vrachtwagens bijvoorbeeld moeten omrijden.

Het gaat om vier viaducten in de A12 bij knooppunt Velperbroek, bij Arnhem, viaduct Kamperhoekweg (A6), de twee bruggen over de Naardertrekvaart (A1 bij Naarden), de acht viaducten van het Prins Clausplein bij Den Haag (A4/A12), het viaduct over de Tielsestraat (A15) en het viaduct De Tol (A1).

© RTL Z

Mogelijk kan het euvel worden verholpen door het verbeteren van de zogenoemde voegovergangen tussen twee betonnen delen van een brug of viaduct, zegt Henrik Hooimeijer, directeur Techniek en Technisch Management bij Rijkswaterstaat. De instantie onderzoekt dat op dit moment.

Nu kan soms strooizout door de voegovergangen doordringen tot op het beton en daardoor tot in het staal van bruggen en viaducten. Dat staal zorgt voor de stevigheid van een constructie, maar zout kan het staal aantasten. 

Velperbroek

Het probleem is het grootst bij knooppunt Velperbroek, zegt Hooimeijer. Daar mogen vrachtwagens die zwaarder zijn dan 45 ton niet meer op de viaducten van de A12 rijden. In plaats daarvan worden ze omgeleid.

Henrik Hooimeijer bij het Prins Clausplein bij Den Haag.© Hans de Bruijn
Henrik Hooimeijer bij het Prins Clausplein bij Den Haag.

Of vrachtwagens zich daaraan houden, is niet duidelijk. Handhaving zou moeten gebeuren door de politie of ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport), zegt Rijkswaterstaat. De instantie plaatst in april wel een ondersteunende constructie onder de viaducten bij Velperbroek.

Daarna wordt bekeken of vrachtwagens wel weer over de viaducten mogen rijden. Voor een definitieve oplossing moeten de weggebruikers wachten tot de viaducten worden vernieuwd of gerenoveerd.

Anders dan 'Purmerend'

Rijkswaterstaat weet niet in hoeverre het probleem ook speelt bij bruggen en viaducten die in beheer zijn bij provincies en gemeenten.

De problemen door de tand-nokconstructie zijn overigens anders dan die waardoor de viaducten in de A7 bij Purmerend onlangs moesten worden versterkt.

In deze video zie je dat veel verkeersborden overbodig zijn:

Lees meer over
Rijkswaterstaat