Albert Heijn betaalt eigen risico ziektekostenverzekering zieke klant

Supermarktketen Albert Heijn heeft van minstens één klant die ziek werd van blauwe bessen die met hepatitis A waren besmet het eigen risico van de zorgverzekering terugbetaald. Dat meldt een gedupeerde klant aan RTL Z.
Deze klant kreeg het eigen risico van 385 euro terug nadat een medische behandeling nodig was na het eten van blauwe bessen.
Of ook andere gedupeerde zieke klanten een claim hebben ingediend bij de supermarktketen en of die gehonoreerd zijn is onduidelijk. Albert Heijn geeft inhoudelijk geen antwoord op vragen van RTL Z, onder meer over het aantal klanten aan wie een vergoeding is betaald en hoeveel klanten zich hebben gemeld die ziek zijn geworden.
"Elke melding en vraag wordt uiteraard met zorg en aandacht behandeld. Op de inhoud hiervan gaan wij niet in," aldus de woordvoerder.
Meldingen bij advocaat
Bij letselschadeadvocaat Veeru Mewa hebben zich enkele mensen gemeld die ziek werden na het eten van de bessen. Hun schade was echter te klein om een advocaat in te schakelen. Het loont niet, aldus Mewa.
Bij Edwin Bosch, advocaat letselschade en voorzitter van de Vereniging Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP), zijn geen schademeldingen binnengekomen.
Letselschade
De vraag is ook of dit zaken zijn die snel bij een letselschadeadvocaat terechtkomen, zegt hij. "Waarschijnlijk zijn veel mensen snel weer beter geworden. Als er blijvend letsel ontstaat, dan weten mensen ons in het algemeen snel te vinden."
Bosch zegt zich te kunnen voorstellen dat er wordt gekeken naar wat de schade is en dat, als het om weinig schade gaat, consumenten zelf een brief sturen naar, in dit geval, Albert Heijn. "Als daar netjes mee wordt omgegaan, dan is er geen reden om naar een letselschadeadvocaat te gaan."
Niet iedereen verliest eigen risico
Ook niet iedereen zal zijn of haar eigen risico kwijtraken, zegt Bosch. Als je naar de huisarts gaat, dan geldt het eigen risico immers niet.
Als je inkomstenverlies lijdt, dan wordt het een ander verhaal, aldus Bosch. Als je zzp'er bent, bijvoorbeeld, en je niet kunt werken, dan kun je de daardoor ontstane schade wel terugvorderen, maar dat moet je dan wel kunnen aantonen, zegt hij.
"Dat is vaak het grootste probleem. Dat kan als je je kassabon nog hebt, of als mensen kunnen zeggen dat je nadat je bessen had gegeten snel ziek werd."
Maar als je niet werkt, dan heb je ook geen inkomensverlies, dus dan kun je dat ook niet terugvorderen, zegt Bosch. Hetzelfde geldt als je in loondienst werkt en je werkgever je loon gewoon doorbetaalt. En als je al een onderliggend gezondheidsprobleem had en al door je eigen risico heen was, dan kun je ook dat niet terugvorderen.
Later kosten terugvorderen
Mocht de supermarktketen je eigen risico vergoeden, dan betekent dat overigens niet dat je verder niets kunt terugvorderen, legt Bosch uit.
Stel dat je die 385 euro eigen risico terugkrijgt en je je later realiseert dat je ook nog taxikosten hebt gemaakt om voor controle naar het ziekenhuis te gaan, dan kun je dat gewoon later nog terugvragen.
Afzien van rechten
Een ander verhaal is het als je afspreekt dat je met het krijgen van een geldbedrag, je daarmee afziet van je andere rechten.
Maar dat zal dan wel via een contract moeten. Als je zoiets telefonisch afspreekt dan wordt het weer een ander verhaal, want dan kan Albert Heijn niet aantonen dat een dergelijke afspraak is gemaakt, legt Bosch uit.
In deze video zie je hoe het kan dat blauwe bessen besmet zijn geraakt met hepatitis A: