Feest voor veel festivals voorbij, concerten deden het wel goed in 2024

Het aantal muziekfestivals in Nederland is in 2024 afgenomen. Vorig jaar verdwenen er meer dan 100 geplande festivals van het podium, al stonden daar wel 46 nieuwe edities tegenover. Ook het aantal bezoekers nam af. Voor concerten was 2024 wel een sterk jaar.
"De rijkgevulde festivalmarkt stabiliseert. Iedere organisator moet hard zijn best doen om met alle gestegen kosten een goed festival neer te blijven zetten. Er komen gelukkig nieuwe titels ter vervanging van festivals die verdwijnen, maar het is logisch dat de groei eruit is", zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM).
Vooral de kleine en middelgrote festivals (tot 10.000 bezoekers) zijn het afgelopen jaar afgelast of verdwenen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Respons in opdracht van VVEM. Naast de gestegen kosten worden de tegenvallende inkomsten genoemd als redenen.
Regeldruk
Als er wat verder wordt ingezoomd op de geannuleerde festivals, dan zijn in sommige gevallen ook regeldruk (lees: eisen op het gebied van veiligheid, geluidsoverlast en natuur) en onvoorziene omstandigheden een oorzaak. Iets wat onderzoeker Lex Kruijver bevestigt.
Zo werd Parkzicht Outdoor in Vlaardingen een dag van tevoren afgelast omdat de parkeerplaats vanwege hevige regenval volgens de gemeente niet meer geschikt was voor het evenement. Het is de bedoeling dat dit festival dit jaar wel doorgaat.
Dit laatste geldt niet voor Pleinvrees Festival in Amsterdam. Na de editie van 2023 ging er definitief een streep doorheen omdat de gemeente volgens de organisatoren niet benodigde vergunning(en) afgaf. Het vinden en behouden van locaties, een tekort aan vrijwilligers worden door Lex Kruijver ook nog genoemd.
Genres
Elektronische muziek (dance, house, techno, hardstyle) en popmuziek hebben aan populariteit niet te klagen. "Zowel in aantallen festivals als in bezoekaantallen." Andere genres, zoals jazz, wereldmuziek en hiphop, hebben het moeilijker.
De daling van het aantal festivals komt 'volledig op het conto' van betaalde festivals. Zij zijn voor een deel afhankelijk van ticketinkomsten en programmeren daardoor anders. Als het aantal bezoekers dan tegenvalt, zijn de klappen ook harder, legt Kruijver uit. Het aantal bezoekers van betaalde festivals liep terug met 5 procent.
Coronapiek voorbij
Daar staan 46 nieuwe festivals tegenover. Het gaat om nieuwe titels of edities van bestaande festivals. In 2022, vlak na de coronaperiode, nam het aantal nieuwe festivals (+85) flink toe, maar die piek was in het jaar daarna alweer voorbij. In totaal werden er vorig jaar meer dan 1200 festivals georganiseerd.
In tegenstelling tot festivals gaat het met concerten wel goed. Het aantal muziekoptredens met meer dan 3000 toeschouwers is met 55 gestegen. Waar er in 2018 nog 195 concerten werden gehouden, ging het vorig jaar om 382.
Vorig jaar gaf wereldster Taylor Swift concerten in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Fans wilden niets missen. De tekst loopt door onder de video.
Dit komt door het stijgende aantal concertorganisatoren de afgelopen jaren. Kruijver: "Een piek die vorig jaar al te zien was en nu niet is afgenomen." Het valt op dat de Nederlandse muziek gewild is.
De stijging van het aantal concerten komt louter door optredens in grote zalen als AFAS Live, Ziggo Dome en Ahoy. Het aantal concerten op grote velden of in stadions bleef gelijk of daalde iets ten opzichte van 2023. Ticketprijzen van concerten stegen in 2024 met gemiddeld 16 procent.
Voorspelling 2025
De verwachting is dat concerten ook dit jaar populair blijven. "De agenda’s van de grote accommodaties zijn aan het begin van het jaar al goed gevuld", schrijft VVEM.
Voor de festivalwereld ziet het er minder goed uit. "De verwachting is dat het aantal festivals en bezoekers in 2025 opnieuw iets zal gaan dalen."