Beurzen in ban van heffingen Trump: aandelen en crypto onderuit

De importheffingen die de Amerikaanse president Trump voor producten uit Mexico, Canada en China invoert, en die hij ook voor EU-landen dreigt in te voeren, zorgen voor een sombere stemming op de financiële markten. Koersen van aandelen en cryptomunten dalen, de euro wordt minder waard en de olieprijs stijgt.
De AEX-index, de index van de belangrijkste bedrijven die aan de Amsterdamse beurs zijn genoteerd, begon vanochtend bijna 1,5 procent lager. De meeste AEX-fondsen staan de ochtend in het rood.
Grote verliezers zijn staalconcern ArcelorMittal en betaalbedrijf Adyen, die zo'n 4 procent onderuit gaan. Maar ook chipmachinemakers ASML, ASMI en Besi staan op verlies, hun koersen dalen zo'n 3 procent.
Crypto's en euro minder waard, olie duurder
Ook in de rest van Europa gaan aandelenkoersen onderuit. Vooral Duitse automakers Volkswagen, Mercedes, BMW en Porsche worden geraakt. Vanochtend daalden aandelenkoersen in Azië al, en het ziet ernaar uit dat Wall Street ook lager opent.
Opvallend is dat ook dat de prijzen van cryptomunten onderuit gaan. Die worden blijkbaar niet als veilige haven gezien, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Ook de euro wordt minder waard.
De olieprijs stijgt wel, door de importheffing op Canadese olie zijn Amerikaanse handelaren op zoek naar olie uit andere landen, aldus Veenstra.
Handelsoorlog, ook tegen EU
Trump introduceert een heffingen van 25 procent op producten uit Canada en Mexico. Op producten uit China komt een heffing van 10 procent. Daarmee krijgen de twee buurlanden te maken met een veel hogere heffing dan 'vijand' China, aldus Veenstra.
Alle drie de landen komen nu met hun eigen importheffingen tegen de VS. Daarmee is Trump een ware handelsoorlog begonnen. En hier stopt het niet.
Heffingen EU
Trump wil namelijk ook import-heffingen voor de Europese Unie in gaan voeren. Hij zegt dat de EU 'zeer snel' aan de beurt is. Wanneer de importheffingen voor de EU ingaan, en om welk percentage het gaat is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft wel al gezegd dat de EU zal terugslaan tegen ieder land dat willekeurige importheffingen invoert.

De reden dat Trump importheffingen oplegt aan andere landen zijn de handelstekorten die de VS hebben, aldus Veenstra. "Dat is kennelijk een probleem in het hoofd van Trump, maar de Amerikaanse economie groeit als een dolle."
Onzinargument
In de ogen van economen is een handelstekort een 'onzinargument' om een handelsoorlog te beginnen, zegt Veenstra. Als bijvoorbeeld Europese producten duurder worden voor Amerikaanse consumenten, dan kopen die consumenten misschien liever alternatieven uit de VS zelf, maar die zijn niet per se beter of goedkoper dan producten uit de EU, aldus Veenstra.

In China schrikken ze van de door Trump opgelegde importheffingen, zegt correspondent Roland Smid. Dat komt met name doordat de Chinese economie niet echt soepel loopt, en China nog altijd afhankelijk is van de export van goederen. Een heffing van 10 procent is dan behoorlijk fors, aldus Smid.
Gelijke munt
Voor China is het onmogelijk om de VS met gelijke munt terug te betalen, aldus Smid, omdat de VS veel meer uit China kopen dan andersom. Toch kan China wel wat terugdoen, zegt hij. In de eerste termijn van Trump ontketende Trump ook een handelsoorlog met China en toen sloeg China terug door de import van sojabonen uit de VS aan banden te leggen, roept Smid in de herinnering.
Vorig jaar beperkte China ook de export naar de VS van materialen die nodig zijn voor het maken van halfgeleiders, zegt Smid.
Juist pijn voor Amerikanen
Toch zullen ook de Amerikanen zelf de heffingen van Trump gaan voelen in hun portemonnee. De olieprijzen zijn gestegen nadat president Donald Trump forse tarieven heeft ingesteld op een reeks importproducten, waaronder ruwe olie uit Canada en Mexico.
De Amerikaanse president Trump gaf dit weekend voor het eerst toe dat de door hem ingevoerde importheffingen mogelijk ook de Amerikaanse bevolking pijn zullen doen. Maar volgens de president zal het de prijs waard zijn.
Domme oorlog
Veel media zijn negatief over de tarieven die Trump oplegt: zo sprak de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal van 'de domste handelsoorlog in de geschiedenis'. Maar misschien is Trump gevoeliger voor chaos op de financiële markten dan voor gezond verstand, denkt Veenstra.
In deze video zie je dat Trump bereid is om met iedereen ruzie te maken: