Ondernemers in de knel

'Bouwen, bouwen, bouwen', maar door de stikstofuitspraak gaat dat helemaal niet

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL Z'Bouwen, bouwen, bouwen', maar door de stikstofuitspraak gaat dat helemaal niet
RTL Nieuws

Nieuwbouwhuizen, een nieuwe duurzamere spuiterij of een nieuw schoolgebouw. Veel bouwprojecten en -plannen liggen stil sinds een recente stikstofuitspraak van de Raad van State. Die moet de natuur beschermen, maar zorgt er ook voor dat ondernemers en wethouders met de handen in het haar zitten.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Bij de Oosterhoutse containerbouwer Groenenboom willen ze maar wat graag verbouwen, want de oude spuiterij van het bedrijf is hard aan vervanging en verduurzaming toe. "Het plan is dat hier een hele nieuwe spuiterij gaat komen, met zonnepanelen en een warmtepomp", zegt eigenaar Kristel Groenenboom tegen RTL Z.

Ze is al twee jaar bezig om alle administratie en de bouw- en milieuvergunningen rond te krijgen. Alle berekeningen en rapportages waren rond, er werd een duur bureau ingehuurd om de puntjes op de i te krijgen. "Ik dacht vlak voor kerst: ik heb hem, nu kunnen we eindelijk gaan investeren." Ook de gemeente had bevestigd: die vergunning komt er.

Raad van State steekt een stokje

Maar op 18 december steekt de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, daar een stokje voor. Door die uitspraak moet Groenenboom, die vlakbij beschermde Natura 2000-gebieden onderneemt, namelijk een nieuwe natuurvergunning aanvragen voor de stikstof die zij uitstoot. En met haar vele anderen.

Groenenboom had al zo’n vergunning en kon daarbinnen haar nieuwe plannen realiseren - zolang de stikstofuitstoot maar gelijk bleef aan de oude situatie, of minder werd. Intern salderen wordt dat ook wel genoemd. Maar dankzij de uitspraak van de rechter kan dat niet meer. 

Voortaan wordt eerst gekeken naar het project op zichzelf en het effect op de natuur, zonder rekening te houden met de oude situatie. Zo is bijna altijd sprake van een nieuwe vergunningplicht. Een vergunning die je dankzij de beroerde staat van de natuur en de huidige stikstofcrisis, bovendien vrijwel niet rond krijgt.

Een korte uitleg van de stikstofcrisis zie je in onderstaande video: 

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Hetzelfde probleem hebben ze in Woensdrecht, waar net een hele rij huizen gesloopt is. "Op deze locatie zouden veertien sociale huurwoningen gebouwd worden, maar door de stikstofuitspraak kan dit niet doorgaan", zegt wethouder Rainier Schuurbiers die dat 'heel naar' noemt.

"Ik krijg de opdracht van de gemeenteraad: bouwen, bouwen, bouwen. We hebben hier plannen liggen voor zevenhonderd woningen, maar 80 tot 90 procent kan op deze manier niet doorgaan", aldus Schuurbiers.

Nieuwe school zit er niet in

En een nieuwe school aldaar zit er volgens de wethouder ook niet in. "De provincie Noord-Brabant geeft geen natuurvergunningen meer af, en we zitten bij een stikstofgevoelig gebied, dus we halen het nooit", zegt hij over de benodigde papieren voor de school.

Volgens ondernemer Groenenboom moet de politiek ingrijpen, de hele wet herzien en kijken naar de praktijk. "Zodat een ondernemer die wil investeren in zijn bedrijf, die een duurzame spuiterij wil neerzetten, dat gewoon kan."

In Den Haag is juist afgesproken dat we niet teveel stikstof mogen uitstoten om zo de natuur niet te ontlasten. En daar moet het kabinet zich ook aan houden, zo oordeelde de rechter vorige maand in Den Haag in een andere zaak die was aangespannen door Greenpeace.

Het kabinet wil snel uit deze impasse komen, zo zei premier Schoof, maar een echte oplossing lijkt voorlopig nog ver weg. Komende week verwacht het wel meer concrete ideeën te presenteren, zo zei staatssecretaris Rummenie van Landbouw en Natuur vrijdag tegen RTL Nieuws.

Advertentievrij?RTL-Premium