Geld op Turkse rekening

Vier jaar cel voor belastingambtenaar die 19,5 miljoen achterover drukte

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPVier jaar cel voor belastingambtenaar die 19,5 miljoen achterover drukte
RTL

Een voormalig medewerker (61) van de Belastingdienst in Arnhem moet vier jaar de cel in, omdat hij 19,5 miljoen euro van zijn werkgever heeft gestolen. Hij sjoemelde met het systeem, waardoor aan een bekende van hem een fikse negatieve aanslag werd gestuurd. De fiscus maakte de miljoenen daarna automatisch over. Het geld, dat al tien jaar op een Turkse rekening staat, krijgt de Belastingdienst mogelijk nooit terug.

De rechtszaak sleept zich al jaren voort, omdat de man tegen een eerdere straf in hoger beroep ging bij het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden. Het geld werd tussen mei 2014 en juli 2014 verduisterd.

De man, die in Duiven woont, werkte toen bij de Belastingdienst en had toegang tot de it-systemen. Hij had een inventieve manier bedacht om geld achterover te drukken, maar had daarvoor wel hulp nodig, want als de miljoenen op zijn eigen bankrekening gestort zouden worden, zou dat snel opvallen.

Staatssecretaris Belastingdienst houdt belangen in bedrijven geheim
Lees ook

Staatssecretaris Belastingdienst houdt belangen in bedrijven geheim

Hij had een bedrijf nodig en benaderde daarvoor een nu 65-jarige Rotterdammer die meerdere bedrijven had. In een café werd het plan besproken. De belastingambtenaar zorgde ervoor dat een negatieve dividendbelastingaanslag van 19,5 miljoen euro werd opgelegd aan een van de bedrijven van de man uit de Maasstad. 

Tot een bedrag van 20 miljoen controleerde de fiscus destijds niet extra. De Belastingdienst betaalde dus gewoon uit. Het geld werd door de twee meteen weggesluisd naar een rekening van een zwager van de Rotterdammer in Turkije. Dat wegsluizen deden ze, om niet in de gaten te lopen, met 41 kleinere betalingen.

De drie wilden het geld samen verdelen. Verder werd 110.000 euro overgemaakt naar een ander bedrijf van de Rotterdammer. Dat geld heeft de Nederlandse overheid in beslag genomen. De inmiddels ontslagen belastingambtenaar stelde tijdens de rechtszaak dat hij het geld verduisterde omdat hij ontevreden was over de werkomstandigheden bij de Belastingdienst. 

Hij moest werken op een flexplek in de kantoortuin, wat hem niet beviel. Ook moest hij voortaan klanten doorverwijzen naar de website van de Belastingdienst, ging een collega met wie hij al jaren samenwerkte met pensioen en zou de afdeling waar hij werkte weggaan uit Arnhem. Volgens de man allemaal redenen om ontevreden te zijn.

Misbruik van positie

"Verdachte en zijn mededaders handelden puur uit financieel gewin. Door hun handelen hebben zij op grove wijze misbruik gemaakt van de positie die de verdachte bij de Belastingdienst had", stelde de rechtbank in Gelderland in juli 2018 al. Die legde hem vier jaar cel op.

Die straf werd door het gerechtshof overgenomen. "De voormalig belastingmedewerker heeft kalm, koelbloedig en weloverwogen zijn plan vanaf zijn werkplek en vanachter zijn computer bij zijn werkgever uitgevoerd", zei de hogere rechter.

Het grootste deel van het geld staat nog op de Turkse bankrekeningen, omdat de man het geld, bij een trip aan Turkije in 2014, niet meekreeg. Volgens de Turkse zwager wilden de banken het geld niet vrijgeven, maar uit de uitspraak blijft onduidelijk of dat klopt, of dat de zwager het geld zelf wilde houden.

Hoe dan ook, de belastingbetaler is voorlopig de dupe. De Nederlandse Staat is in een langdurige civiele procedure verwikkeld om het geld waarop beslag is gelegd in Turkije terug te krijgen. Het is nog maar de vraag of dit geld ooit weer terugkomt bij de Belastingdienst, aldus de rechter.

Boetes van 45.000 euro

Met aftrek van voorarrest moet de belastingmedewerker 40 maanden zitten. Zijn Rotterdamse medeverdachte moet twee jaar de cel in. Dat is minder dan de lagere rechtbank had opgelegd, maar volgens het gerechtshof kon niet bewezen worden dat de twee heel nauw hebben samengewerkt.

De Rotterdammer krijgt dus alleen celstraf voor het witwassen van het bedrag en niet voor de verduistering. Hij moet verder enkele boetes betalen van in totaal 45.000 euro. De Nederlandse rechtbank kan geen straf geven aan de Turkse zwager.

Lees meer over
BelastingdienstOntslagRechtspraakRechtszaakFraudeWitwassenZ link in bio