Ikea-medewerker die collega duwde had niet ontslagen mogen worden

Een logistiek medewerker van de Ikea in Barendrecht is onterecht ontslagen. Hij kon vertrekken nadat hij een collega een duw gaf, maar dat is in dit geval geen reden voor ontslag op staande voet, oordeelt de rechter. De Zweedse meubelgigant moet de man weer aannemen. Ook moeten ze hem achterstallig loon betalen.
De man werkte sinds juni 2016 als 'fulfilment operations co-worker' in het warenhuis bij Ikea in Barendrecht. Op 13 september 2024 werd hij op staande voet ontslagen, omdat hij drie weken eerder een coördinator meerdere keren had geduwd. Dit incident was vastgelegd door een camera en de beelden zijn bij de rechtszaak bekeken.
Op de beelden is te zien dat de twee mannen, terwijl ze naast een heftruck staan, met elkaar praten. Dit mondt uit in een discussie waarbij de twee druk gebarend tegenover elkaar staan.
De heftruckchauffeur probeert in zijn heftruck te stappen en weg te rijden, maar de coördinator houdt de wagen tegen. De chauffeur stapt uit en duwt de coördinator. Een collega komt dan tussenbeide.
De rechter is het met het meubelbedrijf eens dat de chauffeur niet had mogen duwen. Maar hij had daar wel een reden voor, blijkt bij de rechtszaak.
De werknemer vertelde dat de coördinator hem aansprak omdat de chauffeur - een andere keer - een grap met hem had uitgehaald. Hij was daar niet van gediend.
De heftruckchauffeur bood meerdere keren zijn excuses aan. De situatie zou geëscaleerd zijn toen de coördinator 'ongepaste opmerkingen maakte over de afkomst van de werknemer'.
Ikea ontkent deze lezing niet. Het bedrijf heeft echter, voordat ze de man ontsloeg, nooit gevraagd wat er voor het duwen is gebeurd. Dat had wel gemoeten.
'Buiten vechten'
Volgens de rechter werd de heftruckchauffeur, ook gezien de ongepaste opmerkingen, uitgedaagd. De coördinator nodigde hem zelfs uit om het na 'werktijd buiten uit te vechten'.
Dat is niet het de-escalerende gedrag dat je van een coördinator mag verwachten, aldus de kantonrechter. Door de heftruck vast te houden toen de werknemer weg wilde rijden, gooide de coördinator juist olie op het vuur.
De rechter kan zich voorstellen dat voor de heftruckchauffeur 'de maat vol was'. Er is dus geen reden voor ontslag op staande voet. Daarbij speelt mee dat Ikea altijd tevreden was over het werk van de chauffeur en dat het om een 'eenmalig incident' gaat.
Ikea moet het achterstallig loon betalen van 13 september 2024 tot en met 31 januari 2025. Ook moet het bedrijf de man weer in dienst nemen. Ikea moet ook de proceskosten van 1036 euro betalen. Een fiks bedrag waar je volgens berekeningen van RTL Z ook 19 Billy boekenkasten van had kunnen kopen of vier Klippan banken.
Niet eerste ruzie tussen collega's Ikea
De sfeer tussen collega's bij Ikea Barendrecht lijkt niet altijd goed te zijn. Zo probeerde het bedrijf in 2020 een medewerker van deze vestiging te ontslaan die ruzie kreeg met een collega, die iets over haar zus gezegd zou hebben. Daarop raakten de twee vrouwen slaags, waarbij over en weer rake klappen vielen.
Volgens de ontslagen vrouw ging het om zelfverdediging, maar volgens de rechter had ze zich van het conflict moeten distantiëren. Ze was dus terecht ontslagen.