Zomerdienstregeling

Onrust en chagrijn onder grondpersoneel KLM om extra geld voor piloten

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPOnrust en chagrijn onder grondpersoneel KLM om extra geld voor piloten
RTL

Het grondpersoneel van KLM wil opheldering over afspraken die de luchtvaartmaatschappij maakte met piloten. Die krijgen van KLM extra geld om de zomerdienstregeling veilig te stellen, terwijl er voor anderen juist ontslag dreigt. Zonder 'tekst en uitleg' willen de vakbonden voor het grondpersoneel niet verder praten over een nieuwe cao, zo stellen ingewijden.

Eind deze maand lopen bij KLM de cao's af voor piloten, cabinepersoneel, grondmedewerkers en technici. De onderhandelingen over een nieuwe cao lopen al maanden stroef. Wat de gesprekken extra onder druk zet, is een akkoord dat KLM de afgelopen weken sloot met piloten over de zomerdienstregeling.

Die dienstregeling kwam in gevaar, omdat KLM relatief veel piloten moet opleiden voor nieuwe toestellen die het geleverd krijgt. Hierdoor zijn de piloten niet inzetbaar voor met name intercontinentale vluchten. En dat zijn nu juist de vluchten waarmee KLM het meeste geld verdient.

Ultimatum

De piloten stelden eind vorig jaar een ultimatum. Ze wilden wel meewerken aan een door KLM gewenste oplossing voor de problemen, maar niet voor niets. KLM ging door de pomp. Volgens pilotenbond VNV is de zomerdienstregeling inmiddels 'grotendeels gered', wordt daarbij 'stevig' minder gevraagd van de piloten dan in december nog het geval was, terwijl KLM 'flink heeft moeten bewegen op de tegenprestatie'.

Ultimatum piloten aan KLM: meer geld, anders geen zomerdienstregeling
Lees ook

Ultimatum piloten aan KLM: meer geld, anders geen zomerdienstregeling

Volgens vakbond CNV heeft KLM 30 miljoen euro moeten investeren in de zomerdienstregeling. Welk deel van dit bedrag precies bij de piloten terecht komt die al in dienst zijn van KLM, is niet bekend. De bond wil "zo snel mogelijk" in gesprek met KLM, omdat bij het grondpersoneel banen gaan verdwijnen, waar bij de piloten de miljoenen verschijnen.

250 kantoorbanen weg

Op kantoor alleen al wil KLM af van 250 banen, ongeveer 5 procent van het totaal. Dit zorgt voor onrust en chagrijn, weten ze bij CNV. "Waar, wanneer en hoe de banen gaan verdwijnen, is totaal niet concreet gemaakt", liet CNV eerder al weten. Vakbond De Unie verzet zich hoe dan ook tegen gedwongen ontslagen, die KLM zegt niet te kunnen uitsluiten.

De piloten nemen 'kritiek van buitenaf' op de gemaakte afspraken 'graag voor lief', zo laat de vakbond VNV weten in een bericht aan zijn leden. "We weten namelijk dat we hiermee flink bijdragen aan de prestaties en het verdienvermogen van KLM, iets waar iedereen die bij KLM werkt, enorme baat bij heeft." Voorzitter Camiel Verhagen stelt dan ook dat hij dit "zonder problemen uitlegt" aan het cabine- en grondpersoneel van KLM.

Meer vliegen of juist inkrimpen: er is ruzie over Schiphol, zo zie je in deze video.

KLM : iedereen profiteert

KLM zegt 'geen uitspraken' te doen over 'bedragen, of hoe geld verdeeld wordt' tussen piloten die al in dienst zijn en externe inhuur. KLM mocht tot dusver beperkt toestellen en bemanningen van anderen inhuren om de dienstregeling te vliegen. Voorheen kon dit met 2 procent van alle dagelijks ingezette toestellen, tot april 2026 mag het met 10 procent daarvan.

"Hierdoor kunnen meer intercontinentale vluchten worden uitgevoerd, waardoor Nederland verbonden blijft met de rest van de wereld", laat een woordvoerder van KLM weten. "Dat is in het belang is van iedereen. Het alternatief was het schrappen van vluchten geweest." De hogere kosten vallen volgens KLM in het niet bij de verdiensten op verre vluchten, "dus iedereen heeft hier profijt van".

Lees meer over
KLMAir France KLMPiloten