'Kost schatkist miljoenen'

'Chinese webshops helpen Nederlandse consument met pakbonfraude'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP'Chinese webshops helpen Nederlandse consument met pakbonfraude'
RTL

Je bestelt als consument producten bij een Chinese webshop, maar op de pakbon vul je slechts een fractie van de werkelijke waarde in. Het gevolg: je betaalt veel minder btw en invoerrechten, of zelfs helemaal niets. Deze vorm van pakbonfraude blijkt bijzonder populair.

Dat meldt nieuwszender BNR op basis van eigen onderzoek. 

Chinese websites werken hier openlijk aan mee. Zij adverteren met diensten waarmee consumenten zelf de waarde van hun bestelling kunnen invullen op de pakbon. "Tip: Vul de pakbon zo in dat je minder of geen invoerrechten betaalt", staat op de website van een van deze Chinese sites, CCSBuy.

Einde aan 'goedkope troep' uit China? Shein en Temu onder vuur
Lees ook

Einde aan 'goedkope troep' uit China? Shein en Temu onder vuur

CCSBuy is samen met andere Chinese website zoals Superbuy en Mulebuy de laatste jaren snel populairder geworden. Dit zijn sites waar je producten kunt bestellen van Chinese bedrijven die zelf niet rechtsreeks aan Europese consumenten leveren. De zeven grootste tussenhandelaren hadden vorig jaar samen bijna een miljoen bezoeken uit Nederland, blijkt uit cijfers van Semrush, dat internetverkeer analyseert. 

Wat betreft het aantal bestellingen gaat het om duizelingwekkende aantallen. In de hele EU komen elke dag 12 miljoen pakjes binnen, met een waarde van onder de 22 euro. Dat is twee keer zoveel als in 2023. Bijna 90 procent daarvan komt uit China.

BTW en invoerrechten

De Nederlandse douane heeft eenvoudigweg niet de capaciteit om al die pakketjes te controleren. Vorig jaar ging het om circa 1,4 miljard pakjes die vooral vanuit China naar ons land kwamen. Dat zijn er gemiddeld 3,8 miljoen per dag.

Als er minder of geen btw en invoerrechten worden afgedragen, dan kost dat de schatkist, en dus de Nederlandse belastingbetaler, geld. Door deze zogenoemde 'e-smokkelaars' loopt de Nederlandse schatkist waarschijnlijk miljoenen mis.

China-correspondent Roland Smid legt in onderstaande video uit hoe de populaire Chinese webshop Temu te werk gaat: 

Als je online buiten de EU bestelt, dan moet je in de meeste gevallen 21 procent btw betalen. Als het aankoopbedrag 150 euro of meer is, dan moet je ook invoerrechten betalen. Al zijn er verschillen tussen producten. Zo betaal je voor bijvoorbeeld smartphones 0 procent, maar voor speelgoed maximaal 4,7 procent, voor kleding maximaal 12 procent en voor schoenen maximaal 17 procent.

Deze invoerrechten betaal je overigens niet alleen over de prijs van een product, maar ook over de verzendkosten en eventuele verzekeringskosten.

Bedragen aan btw en invoerrechten kunnen zo flink oplopen. Zo betaal je, als je in het VK een tas koopt voor 199 euro, je ruim 57 euro aan douanekosten, rekende de douane eerder al voor.

Als je een USB-kabel in China koopt voor 4,95 euro, dan gaat het om een bedrag van 1,83 euro, aldus de douane. In absolute zin is dat geen hoog bedrag, maar procentueel bovenop het aankoopbedrag wel.

'Douane machteloos'

De douane zegt tegen BNR bekend te zijn met de zogenaamde e-smokkelsites, maar staat naar eigen zeggen ook machteloos tegenover de malafide bedrijven. "Met de huidige volumes is juiste handhaving bijna onmogelijk", zegt een douane-woordvoerder tegen BNR.

De Europese Commissie wil snel met maatregelen komen om pakbonfraude te voorkomen. Zo wil het af van de vrijstelling voor invoerrechten op pakjes met een waarde onder de 150 euro. Ook denkt de Commissie aan de invoering van administratieve kosten voor pakjes, om de kosten voor controles te kunnen betalen.

 

Lees meer over
DouaneOnline retailWebwinkelOmzetbelasting / btwWebsiteInternetFraudeOverheidsfinanciënChina