Koersdreun voor Philips op Amsterdamse beurs: 'Aandeel té hard gestegen'

De koers van Philips kelderde woensdag flink naar beneden na de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf. Met een daling van 11 procent is het verreweg de grootste daler in de belangrijke Amsterdamse AEX-index.
De resultaten van Philips over het afgelopen jaar en de vooruitzichten voor 2025, waren helemaal niet zo slecht, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Bovendien keert Philips keert weer dividend uit in contanten, in plaats van in aandelen. Iets dat beleggers graag zien.
Toch kelderde de koers vandaag na de presentatie van de jaarcijfers. Philips heeft last van de zwakke vraag uit het belangrijke China. Consumentenproducten, zoals elektrische tandenborstels en scheerapparaten werden minder versleten, net als medische apparatuur, zoals MRI-scanners.
Omzetgroei valt tegen
De door Philips verwachte omzetgroei voor 2025 is met 1 tot 3 procent ook wat lager dan de groei van bijna 3,5 procent die beleggers hadden verwacht, zegt Schoenmaker.
Philips-topman Roy Jakobs vertelt in een interview met RTL Z dat zijn bedrijf last heeft van tegenvallende verkopen in China.
Maar de koersdreun wijt de beurscommentator vooral aan het feit dat de koers van Philips de laatste tijd enorm hard is opgelopen. Sinds het dieptepunt, in november 2022, is het aandeel Philips op de beurs met 120 procent gestegen, dat is inclusief de beursval van vandaag, aldus Schoenmaker.
En daarmee heeft Philips het veel beter gedaan dan de zorgsector en de beurs als geheel. Het verklaart dat bij een beetje tegenwind de koers daalt, zegt Schoenmaker.
Slaapapneu
Philips heeft de afgelopen jaren veel last gehad van de slaapapneuaffaire. Het concern had te maken met problemen bij beademingsapparatuur. Die gebruiken mensen met een apneustoornis 's nachts om te voorkomen dat ze stoppen met ademen in hun slaap.
Maar een kleine twee jaar geleden bleek dat er mogelijk iets mis was met die apparatuur. Het schuim in de apparaten kon verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen, met allerhande risico's voor de gezondheid. Er startte wereldwijd een grote omruilactie van de miljoenen apparaten die in omloop zijn.