Turkse supermarkt Sahan richt zich op alle consumenten: wil verder groeien

Het begon met de verkoop van fruit en groenten vanuit een kofferbak. Maar inmiddels heeft supermarktketen Sahan negen winkels. Ceo Zeki Sahan heeft flinke groeiplannen en richt zich daarbij nadrukkelijk niet alleen op consumenten met een migratie-achtergrond.
Vandaag opent in Roosendaal de negende Sahan supermarkt. En de tiende, in Zaandam, staat op de rol. Er is veel veranderd sinds Zeki vijftien jaar geleden Sahan van zijn vader overnam.
Toen was er nog maar één supermarkt, in Rotterdam-Zuid. En dat was al een hele stap sinds Zeki's oom in 1987 begon met de verkoop van groente en fruit vanuit de kofferbak van zijn auto, aan Nederlanders met een Turkse achtergrond.
Steeds meer Nederlandse producten
In die eerste Rotterdamse supermarkt lag er nog geen enkel Nederlands product in de schappen, vertelt Zeki Sahan aan RTL Z. "In de afgelopen tien jaar zijn we steeds meer Nederlandse producten gaan voeren."
Inmiddels is 30 tot 40 procent van het assortiment Nederlands. Zeki Sahan denkt dat dat aandeel niet verder zal toenemen. "We hebben ook Arabische, Poolse, Oekraïense, Aziatische en Surinaamse producten. We zijn van alles een beetje."
'Geen etnische supermarkt'
Maar hij vindt dat Sahan geen etnische supermarkt meer is. "We bedienen ook autochtone Nederlanders".
RTL Z nam een kijkje in de Sahan in Amsterdam-Oost en zag dat je aan de producten en merken in de winkel ziet, waar de oorsprong ligt.

Lagere prijzen, lagere marges
Sahan probeert zich, naast het assortiment, te onderscheiden door lagere prijzen voor verse groente, fruit en vlees dan andere supermarkten. "We nemen zo wel genoegen met minder hoge winstmarges. Daardoor kunnen we niet zo snel groeien", zegt Zeki Sahan.
Door meer in te zeten op het eigen huismerk Şahane probeert Sahan de totale winstmarge wat te verhogen. Er zijn bij Sahan ongeveer 200 producten van het huismerk te koop. De marge op huismerken is over het algemeen hoger.

En doordat Sahan steeds meer winkels opent, kan het grotere hoeveelheden inkopen, tegen lagere prijzen.
Droom: 30 winkels
Als het aan de directeur ligt, komen er nog meer winkels bij. In het Financieele Dagblad zei hij in december nog naar dertig supermarkten binnen vijf jaar te willen groeien. Maar nu geeft hij aan dat hij misschien iets te enthousiast was. "Dertig winkels is mijn droom, maar we moeten kijken of dat binnen vijf jaar haalbaar is."
Familiegeld
Sahan is een familiebedrijf en de familie financiert de groei zelf, vertelt Zeki Sahan. Er zijn geen langlopende schulden waarover rente moet worden betaald.

Maar zo kun je niet heel snel groeien, geeft hij toe. "Als je echt wilt groeien, dan heb je investeerders nodig die geld in het bedrijf steken. Maar we blijven het liefst een familiebedrijf en dat betekent wel dat je dan misschien maar één of twee winkels per jaar kunt openen, we zijn er nog niet uit."
Huurpanden
Sahan kon de laatste tijd groeien door zich te vestigen in panden waar voorheen al een supermarkt in zat, maar die daar is gestopt. Zo zat in de nieuwe winkel in Roosendaal eerder een Albert Heijn en in die in Vlaardingen een MCD.
Dat die supermarkten er weggingen, wil niet zeggen dat het geen goede locatie is, aldus zelfstandig retailconsultant Eelco Hos. "Als je doelgroep en je winkel op een aantal vlakken anders is, dan kan het heel goed dat jouw formule daar wél goed rendeert," zegt Hos.

Traditionele supermarkten hebben ook steeds vaker halalproducten en bijvoorbeeld Poolse levensmiddelen in hun assortiment. Maar die kunnen niet concurreren met ketens als Sahan, die veel meer gespecialiseerd zijn en een uniek assortiment hebben, denkt Hos. Hij ziet 'sowieso' ruimte voor tientallen winkels van Sahan.
'Logisch dat ketens ontstaan'
Er lijkt nog veel groeipotentieel voor supermarktketens als Sahan. Zo heeft Albert Heijn in Amsterdam meer dan 100 winkels, en Sahan maar één, in Amsterdam-Oost. "Maar Amsterdam-West biedt ook een groot potentieel voor ons", zegt Sahan. In Den Haag is nog geen enkele vestiging van Sahan.
Hos denkt dat supermarktketens als Sahan mogelijk ook kunnen groeien door bestaande, wat grotere, winkels van een etnische ondernemer over te nemen. Er zijn veel etnische supermarkten, met vaak maar één vestiging. "Het is raar dat de markt zo versnipperd is, het is logisch dat er ketens ontstaan", zegt Hos.
In deze video vertellen Sanne (19) en Ilse (16) over de verantwoordelijkheid die ze op zich hebben genomen met hun eigen supermarkt: