Webwinkel Shein gaat niet zo lekker: 'Winst keldert, beursgang uitgesteld'

Het gaat niet lekker met de Chinese webwinkel Shein. Het bedrijf stelt de geplande beursgang in Londen uit en de nettowinst van de retailer zou volgens insiders vorig jaar met bijna 40 procent zijn gedaald.
Shein, dat wereldwijd goedkope kleding uit Chinese fabrieken verkoopt, verschuift de beursgang naar de tweede helft van het jaar, meldt zakenkrant Financial Times (FT). Eerder mikte het bedrijf nog op een beursgang tijdens Pasen.
Volgens de Britse zakenkrant stelt Shein de plannen uit vanwege de hogere importheffingen waar de Amerikaanse president Trump mee dreigt.
Heffingen Trump
Pakketten die minder dan 800 dollar waard zijn, kunnen nu nog belastingvrij Amerika in. Trump wil die regeling schrappen, en kondigde ook een extra heffing van 10 procent op alle Chinese goederen aan.
Durk Veenstra, beurscommentator bij RTL Z denkt dat Shein een andere reden heeft om de geplande beursgang uit te stellen. Die importheffingen voor goedkope pakketten heeft Trump vanwege logistieke problemen namelijk on hold gezet, " dus dat heeft nog geen invloed", zegt hij.
Dalende winst
Hoewel Shein zelf nog geen winstcijfers bekend heeft gemaakt, gaat het volgens bronnen van FT slecht met het bedrijf. De nettowinst zou volgens insiders vorig jaar met bijna 40 procent gedaald zijn tot 1 miljard euro, met name door een slecht vierde kwartaal. Shein zou veel last hebben van de concurrentie, en in het bijzonder van de eveneens Chinese webwinkel Temu.
De omzet van Shein zou met 19 procent gestegen zijn tot 38 miljard euro.
Geen toestemming
Volgens Veenstra is er nog geen toestemming voor de beursgang van zowel de Chinese overheid als de Britse toezichthouder. Bovendien is de winst van Shein over 2024 dus flink gedaald. "Dat heeft ook invloed op je beurswaarde."
Shein wilde eigenlijk naar de Amerikaanse beurs. Daar ging de Amerikaanse toezichthouder echter voor liggen, mede vanwege de slechte reputatie van het bedrijf op het gebied van arbeidsomstandigheden.
Reden voor uitstel
"Op de Amerikaanse beurs wordt een bedrijf vaak hoger gewaardeerd dus dat was een tegenvaller voor het Chinese bedrijf", zegt Veenstra. "Als ze door de lagere winst nu op de Britse beurs nog lager gewaardeerd worden, is dat een goede reden voor uitstel."
Carnavalswinkels hebben concurrentie van Shein en Temu, zo zie je in deze video.