Zieke trucker die bijkluste op spirituele beurzen onterecht ontslagen

Een vrachtwagenchauffeur die door zijn werkgever op staande voet werd ontslagen, omdat hij ondanks zijn ziekte op spirituele beurzen werkte als magnetiseur, mag van de rechter weer terugkeren bij zijn werkgever. Ook moet het transportbedrijf hem bijna 17.000 euro aan achterstallig loon en een boete betalen.
Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Den Haag.
Vrachtwagenchauffeur
De 60-jarige man werkte sinds 2011 bij een Zuid-Hollands transportbedrijf als vrachtwagenchauffeur. Begin vorig jaar meldde hij zich ziek. Eind augustus meldde de bedrijfsarts dat de man nog steeds herstellende was, en voorlopig alleen lichte, zittende werkzaamheden kon uitvoeren.
Halverwege september vroeg het bedrijf hem dergelijke werkzaamheden te verrichten op het hoofdkantoor. Maar omdat de man inmiddels was verhuisd naar een andere woonplaats, zou hij daarvoor bijna 3 uur moeten rijden, terwijl hij maar hooguit een half uur achter het stuur kon zitten.
Teugels aantrekken
Daarop besloot het transportbedrijf de teugels aan te trekken, en gaf het een recherchebureau de opdracht om de gangen van de chauffeur na te trekken. Eind september ontving de man een officiële waarschuwing, omdat hij zonder toestemming op vakantie naar een Duitse camping was gegaan.
Op 24 oktober werd de chauffeur op staande voet ontslagen, onder meer omdat uit het onderzoek zou zijn gebleken dat de trucker actief was 'als magnetiseur op beurzen met een spirituele grondslag', en ook 'stenen, sieraden en wierook' verkocht.
Spirituele beurzen
De vrachtwagenchauffeur ontkende niet dat hij op spirituele beurzen had gestaan, maar vond dat geen geldige reden om hem op staande voet te ontslaan. Daarom stapte hij naar de rechter, waar hij zijn baan terugeiste, of een ontslagvergoeding.
Voor de rechtbank betoogde het transportbedrijf dat de man juist terecht was ontslagen. Door vervangend werk te weigeren en zonder toestemming op vakantie te gaan en nevenwerkzaamheden te verrichten, zou hij zich niet aan de verzuim- en reïntegratieverplichtingen hebben gehouden.
De werkgever wilde de man daarom geen cent aan ontslagvergoeding meegeven, en eiste dat hij ruim 17.000 euro aan kosten van het recherchebureau zou betalen.
Trucker krijgt gelijk
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Den Haag niet gevoelig was voor de argumenten van de werkgever.
De kantonrechter in Gouda vindt dat de chauffeur zijn werkgever wel op de hoogte had moeten stellen van zijn vakantie. Dat hij dat niet deed, is echter geen reden voor een ontslag op staande voet. Dat geldt eveneens voor de werkzaamheden op spirituele beurzen tijdens zijn ziekte. Die stonden zijn medische herstel niet in de weg, oordeelt de kantonrechter.
Loonsanctie
Ook het verwijt dat de chauffeur niet meewerkte aan zijn re-integratie door wegens de reistijd passende werkzaamheden op het hoofdkantoor te weigeren, vindt de kantonrechter geen reden voor een ontslag op staande voet. "Een werkgever dient daarvoor een minder vergaande maatregel, zoals een loonsanctie aan te wenden", aldus de uitspraak.
Als het ontslag op staande voet zou worden vernietigd, vroeg de werkgever de rechtbank groen licht om de chauffeur toch op een reguliere manier op straat te kunnen zetten. Maar ook de daarvoor aangevoerde ontslaggronden, zoals een verstoorde arbeidsrelatie, veegde de kantonrechter van tafel.
Dat betekent dat het transportbedrijf de chauffeur weer terug in dienst moet nemen. Ook moet de werkgever de man zijn achterstallig salaris betalen, inclusief een boete van 20 procent wegens te late betaling. Dat komt neer op zo'n 17.000 euro. Het is nog onbekend of het bedrijf tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.