'Persoonlijke geldmachine'

Vertrekkende McKinstry verdiende vele tientallen miljoenen bij uitgever Wolters Kluwer

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPVertrekkende McKinstry verdiende vele tientallen miljoenen bij uitgever Wolters Kluwer
RTL

Topvrouw Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, een van de langstzittende bestuursvoorzitters van bedrijven aan de Amsterdamse beurs, gaat volgend jaar met pensioen. Dat maakte de informatieleverancier vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. McKinstry geldt al jarenlang als een van de bestbetaalde bestuurders aan het Damrak. "Het was een persoonlijke geldmachine."

De 66-jarige McKinstry is sinds 2003 de hoogste baas bij de onderneming. Onder haar leiding groeide het concern uit tot een grote wereldwijde leverancier van onlinedata en sofwareoplossingen, bijvoorbeeld voor artsen, boekhouders en juristen. 

Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld op de jaarcijfers en het vertrek van het boegbeeld. Op de Amsterdamse effectenbeurs ging het aandeel vandaag zwaar onderuit; om 13.40 uur noteerde Wolters Kluwer 154,80 euro, een koersval van ruim 10 procent. Aan het einde van de handelsdag was de koers met elf procent gedaald. 

22 jaar aan de top

McKinstry zal volgens de planning in februari volgend jaar afscheid nemen. Dan heeft zij 22 jaar aan de top van het bedrijf gestaan. Haar beoogd opvolger Stacey Caywood werkt ook al jaren voor het bedrijf en is sinds 2020 hoofd van de gezondheidstak van Wolters Kluwer.

Wolters Kluwer ontstond in 1987 uit een fusie tussen uitgeverij Kluwer en Wolters Samson, onder meer uitgever van de Bosatlas. Tegenwoordig worden er klanten in meer dan 180 landen bediend en telt de informatieleverancier wereldwijd zo'n 21.400 medewerkers. De omzet groeide vorig jaar met 6 procent naar 5,9 miljard euro. De nettowinst steeg met 7 procent tot 1,1 miljard euro. De laatste tijd investeert het bedrijf ook veel in kunstmatige intelligentie (AI).

Veelverdiener

McKinstry is niet alleen een van de langstzittende bestuursvoorzitters aan het Damrak, maar scoort ook al decennialang hoog op de lijstjes met best verdienende bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. Als hoofd van een uitgeverij liet zij topbestuurders van banken en olieconcerns vaak ver achter zich.

'Top AEX-bedrijven verdient weer meer, gemiddeld 5 miljoen euro'
Lees ook

'Top AEX-bedrijven verdient weer meer, gemiddeld 5 miljoen euro'

De royale inkomsten van de in Verenigde Staten geboren McKinstry waren voor een groot deel te danken aan de sterk gestegen beurskoers van Wolters Kluwer. Omdat zij als onderdeel van haar beloningspakket afgelopen decennia ook opties en aandelen ontving, profiteerde ze flink.

Tientallen miljoenen

Omdat de uiteindelijke daadwerkelijke winsten op de optie- en aandelenpakketten over zo’n lange periode moeilijk te berekenen zijn, is het lastig om precies te zeggen hoeveel McKinstry de afgelopen 22 jaar in totaal verdiende. Dat het om vele, vele tientallen miljoenen gaat, staat vast.

Zo berekende de Telegraaf twee jaar geleden dat McKinstry alleen al in 2022 met een beloning van 14,5 miljoen euro dat jaar de best verdienende bestuursvoorzitter was van een AEX-fonds, een van de 25 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

41 miljoen in 5 jaar

Overigens hanteert Wolters Kluwer een andere berekening, zo blijkt uit de beloningsparagraaf in meest recente jaarverslag (over 2023). Daarin is een staatje opgenomen met bestuurdersbeloningen in de afgelopen vijf jaar. Volgens deze methode, gebaseerd op de zogenoemde International Financial Reporting Standards (IFRS), verdiende McKinstry in 2022 'slechts' 7,9 miljoen euro. Een jaar later was dat 8,4 miljoen euro. Met zelfs met deze terughoudende berekening tikte de topvrouw de afgelopen vijf jaar bij elkaar opgeteld alleen al ruim 41 miljoen euro binnen.

Uitgaande van dat concrete bedrag in de vijf jaar tot en met 2023 zou er omgerekend naar een totale periode van 22 jaar een bedrag van ruwweg 180 miljoen euro uitkomen.

© ANP, foto uit 2004

Beurscommentator Durk Veenstra van RTL Z vindt dat McKinstry het als topvrouw van Wolters Kluwer 'geweldig goed' heeft gedaan. "Zij heeft ontzettend veel verdiend voor de aandeelhouders van Wolters Kluwer, en niet te vergeten ook voor de B.V. Nancy McKinstry zelf. Het was ook een persoonlijke geldmachine. Maar complimenten, ze heeft het heel goed gedaan."

Koersval

Volgens Veenstra wisten het concern en de topvrouw daarbij te profiteren van de hype rond Artificial Intelligence (AI). "Wolters Kluwer is geen sexy bedrijf, maar was wel een parel op de beurs. Dat komt onder meer door AI, dat een geweldig gereedschap is om alle professionele en juridische informatie, waarin het bedrijf wereldwijd koploper is, te ontsluiten."

De koersval van vandaag op de beurs wijt Veenstra niet alleen aan het aangekondigde vertrek van het boegbeeld. "De omzet in het vierde kwartaal en het hele jaar bleven iets achter bij de verwachting van de analisten. De groei lijkt er een beetje uit."

Waarom vrouwen (behalve dus Nancy McKinstry) nog altijd minder verdienen dan mannen, zie je in onderstaande video.

Lees meer over
Nancy McKinstryWolters KluwerEffectenbeursCorporate governance