Waarom Rabobank na dopingdebacle toch weer in het wielrennen stapt: 'Oude liefde'

De naam Rabobank prijkt na 13 jaar weer op wielershirts. De bank verbindt zich als derde sponsor aan de Nederlandse profwielerploeg Team Visma-Lease a Bike, die werd opgebouwd uit de restanten van de befaamde Rabobank-ploeg. "Wielrennen zit in het dna van de bank en is een oude liefde", zegt Rabobank-topman Stefaan Decraene tegen RTL Z.
Nostalgie lijkt een belangrijke reden voor de onverwachtse terugkeer van Rabobank in de wielersport, bleek vanmorgen tijdens de sponsorpresentatie op het hoofdkantoor in Utrecht.
Volgens Decraene past het wielrennen goed bij de bank. Juist in deze sport liggen kansen voor het bedrijf om zich te profileren. "Andere banken hebben het voetbal ingenomen of het tennis. Daarnaast is wielrennen ook een populaire sport."
Want in 'elk gesprek' dat hij voert met collega-bankiers komt de wielersport wel ter sprake. "Ook in Frankrijk."
Nog geen oranje
Rabobank richtte medio jaren 90 een wielerploeg op met toprenners en internationale uitstraling. De wielerploeg behaalde grote successen onder de Rabobank-vlag, totdat een golf aan dopingschandalen de sport overspoelde. Ook de Nederlandse ploeg werd geassocieerd met dopinggebruik. Meerdere renners kwamen daar later openlijk voor uit.
Hoewel ook renners van andere ploegen uit de pot met stimulerende middelen hadden gesnoept, straalde het dopinggebruik volgens de bankleiding wel degelijk af op de reputatie van de bank.
"Wij zijn er niet meer van overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken", zei bestuurslid Bert Bruggink destijds. De bank trok in 2012 de stekker uit het wielerproject. Een onverwachte beslissing die als een bom insloeg bij betrokkenen en veel wielerliefhebbers.
De vlag hangt er nu heel anders bij. Ondanks de roerige geschiedenis, besluit de bank om opnieuw in het wielrennen te stappen. Doping levert daarbij geen twijfels op, zegt Decraene desgevraagd.
"Als je twijfelt, moet je er niet aan beginnen. Ik ben optimistisch gestemd. Ik heb heel wat gesprekken gehad en ben overtuigd van de integriteit van de nieuwe aanpak in het wielrennen. Deze bladzijde hebben we jaren geleden omgeslagen."
Clausules over doping?
Of de bank bij het eerstvolgende dopinggeval direct weer uit de sport stapt, wil hij niet zeggen. Wel laat hij los dat er clausules zijn opgenomen in het contract met de wielerploeg. Logisch, zegt Decraene. "Anders zou dat geen goede bedrijfsvoering zijn." Op de details van de afspraken gaat hij niet in.
Schattingen van het volledige wielerbudget van de ploeg van afgelopen jaar (mannen, vrouwen en opleiding) lopen uiteen van 40 tot 55 miljoen euro. Hoeveel sponsorgeld de Rabobank precies in Team Visma-Lease a Bike stopt, blijft onduidelijk. "Het is een substantieel bedrag. Geen klein bedrag", wil topman Decraene nog wel kwijt.
Duidelijk is wel dat Rabobank inhaakt als derde sponsor. Dit betekent dat de kenmerkende oranje wielertenues voorlopig niet terugkeren. Wel is de naam Rabobank vanaf deze zomer op de zijkant van de shirts te zien. Al zinspeelt Decraene alvast op meer. "Dit is nog maar het begin. We respecteren de huidige contracten."
Met dit gelikte filmpje maakte het wielerteam de hernieuwde samenwerking bekend (lees door onder de video):
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het is duidelijk dat er voor Rabobank nog meer staat te gebeuren op wielergebied. De topman zegt dat de bank zich voor de lange termijn committeert. Daarbij noemt hij 'de duur van het contract belangrijker dan het jaarlijkse bedrag'.
De sponsorkosten worden volgens Decraene centraal gedragen, dus de lokale leden van de coöperatieve bank betalen niet direct mee.
Ploegbaas Richard Plugge van Team Visma-Lease a Bike noemt de nieuwe sponsor 'een stevige buitenboordmotor' en zegt dat hij bij het ondertekenen van het sponsorcontract geëmotioneerd was.
Tour de France
Het nieuwe sponsorcontract met Rabobank heeft een looptijd van 3,5 jaar en gaat vanaf komende zomer in. Niet toevallig tijdens de Tour de France, het grootste wielerevenement ter wereld.
En uitgerekend bij die grote ronde mag Visma-Lease a Bike niet in de gele clubkleuren rijden. Dat komt omdat de koploper van het klassement ook in de beroemde gele trui rijdt. De vraag is dus of er dan al een oranje tint op het shirt te zien is. De grijns van Plugge verraadt veel, maar zegt nog niets. Het nieuwe Tourtenue wordt dit voorjaar gepresenteerd.
Wielrenners verdienen tijdens de Tour bepaald geen buitensporige bedragen (lees door onder de video).
Meer sponsorcontracten getekend
De Rabobank presenteerde vanochtend in Utrecht meer nieuwe sponsorcontracten. Zo is duidelijk geworden dat de Rabobank de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond blijft steunen, en in zee gaat met TeamNL, de overkoepelende organisatie van Nederlandse sportbonden.
Daarnaast is met MOJO, organisator van concerten en muziekfestivals, een nieuw 'partnership' afgesloten. Het bereiken van jongeren is hierbij een uitgangspunt volgens de Rabo-directie.
Vergrijzende sport
Op de presentatie van de Rabobank werd duidelijk dat verjonging een belangrijk thema is voor de bank. Al strookt dit op het eerste oog niet direct met het wielrennen. Het is namelijk een sport waarvan niet alleen de fans, maar ook de organisatoren en de televisiekijkers gemiddeld gezien ouder worden.
Topman Decraene benadrukte vandaag in Utrecht dat de bank juist van waarde wil zijn bij het opleiden van (top)sporters en het creëren van een 'kweekvijver voor talenten'. Vergrijzing is volgens hem geen issue. "Mijn kinderen zijn 30 en fietsen ook."
Dat de Belgische topman zelf uit een wielergek land komt, heeft volgens hemzelf geen rol gespeeld bij het besluit om terug te keren in de wielersport. "Mijn nationaliteit heeft er niets mee te maken." Decraene zegt tegenwoordig zelf wat vaker op de wielrenfiets te zitten, maar noemt zichzelf van oorsprong meer een voetballer en tennisser.