Doorstart megamagazijn van Blokker mislukt: 132 werknemers op straat

De doorstart van MRG Logistics, het failliete megamagazijn van winkelketen Blokker in Geldermalsen, is mislukt. Daardoor verliezen 132 vaste medewerkers definitief hun baan, en moeten andere huurders zoals Ahold, Medisana en Prenatal op zoek naar een ander onderkomen.
MRG Logistics is gevestigd in een gigantisch magazijn van ruim 100.000 vierkante meter in Geldermalsen. Het magazijn was decennialang onderdeel van winkelketen Blokker, maar werd begin vorig jaar afgesplitst als afzonderlijk bedrijf. Naast de vaste medewerkers maakte het bedrijf tijdens piekperioden gebruik van 200 tot 300 inleenkrachten.
Door de krimp van Blokker en het faillissement van zusterbedrijven Big Bazar en BCC kreeg het megamagazijn afgelopen jaren te kampen met een flinke overcapaciteit. MRG Logistics zocht daarom nieuwe klanten om de vrijgekomen ruimte in te nemen. Met redelijk succes, want Ahold, Medisana en Prenatal gingen vorig jaar ruimte huren.
Blokker-bankroet
Met het faillissement van Blokker in november viel echter een donkere schaduw over het logistieke bedrijf. Door het Blokker-bankroet viel zo'n 80 procent van de omzet van het magazijn weg. Later werd bovendien bekend dat de 45 franchisenemers van Blokker die nog doorgaan het magazijn de rug toekeerden.
Op 8 januari vroeg MRG Logistics daarom uitstel van betaling aan; negen dagen later volgde het faillissement. Afgelopen anderhalve maand probeerde curator Cees Klomp, die het faillissement moet afwikkelen, een nieuwe eigenaar voor het logistieke bedrijf te vinden.
Belang van doorstart
De voorzetting van de activiteiten onder een nieuwe eigenaar zou in het belang zijn van alle betrokken partijen, benadrukt de curator in zijn eerste faillissementsverslag. Hij wijst daarbij onder meer op de verhuurder, de failliete moederbedrijven Blokker en Mirage, de werknemers en de schuldeisers.
Met een doorstart zou 'tevens kapitaalvernietiging voorkomen worden', aldus Klomp. MRG Logistics investeerde afgelopen jaren flink in moderne magazijnsystemen, die bij een doorstart in gebruik zouden kunnen blijven.
Serieuze kandidaten
Aanvankelijk leek een doorstart nog kansrijk. Klomp sprak met drie 'serieuze kandidaten', die het bedrijf wel wilden voortzetten. Maar twee daarvan haakten al in januari af. Bij nader inzien bleek het magazijn voor hen toch niet geschikt.
De derde partij sloot in februari een akkoord met de curator voor de overname van alle activiteiten en 'een aanmerkelijk deel van de werknemers', onder voorwaarde dat ze ook het vastgoed zou kunnen kopen. Het pand is sinds 2020 in handen van IntoSpace, het vastgoedbedrijf van ondernemer Joes Daemen. Daemen is vooral bekend omdat hij zijn zoon Oliver vier jaar geleden liet meegaan op de eerste ruimtereis van Amazon-oprichter Jeff Bezos.
Omdat Daemen het pand en de grond niet wilde verkopen, ketste de deal uiteindelijk toch af. Dat is slecht nieuws voor de 132 werknemers, die daardoor definitief hun baan verliezen. Het UWV betaalde hun salarissen nog door tot vorige week.
Sof
Het mislukken van de doorstart is ook een sof voor onderhuurders Ahold, Medisana en Prenatal, die hun voorraden nu uit Geldermalsen moeten weghalen. Ook had een doorstart nog wat geld in het laatje kunnen brengen bij curator Klomp; nu grijpen de schuldeisers van MRG Logistics daar naast.
Klomps kantoorgenoot Thijmen Ross bevestigt het mislukken van de doorstart. "Het is jammer, want een voortzetting had de schade kunnen beperken. Daaraan zat ook een maatschappelijk belang, vooral voor het personeel dat zijn werkzaamheden dan had kunnen blijven vervullen." Directeur John Schollink en indirect bestuurder Ynse Stapert van MRG Logistics reageerden niet op een verzoek om commentaar op de mislukte doorstart.