'Fuck je vriend'

Opdringerige Corendon-medewerker krijgt 40.000 euro mee na onterecht ontslag

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOpdringerige Corendon-medewerker krijgt 40.000 euro mee na onterecht ontslag
RTL

Een reisorganisator van Corendon, die bijna twintig jaar bij  het bedrijf werkte, is op staande voet en zonder vergoeding ontslagen nadat hij zich opdrong aan een veel jongere, vrouwelijke collega. De rechter vindt echter dat de man toch recht heeft op ruim 40.000 euro.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. De rechter vindt het gedrag van de man grensoverschrijdend en onbehoorlijk, maar ook dat Corendon onvoldoende onderzoek naar de kwestie heeft gedaan.

'Fuck je vriend'

De 45-jarige man werkte sinds 2005 bij Corendon, uiteindelijk als lid van het team dat groepsreizen organiseert. Begin oktober ging hij na het werk op stap met twee veel jongere, vrouwelijke collega's die nog maar net in dienst waren. Samen dronken zij iets in de Sky Bar van het Corendon Hotel bij Schiphol. Met een van hen dronk hij later nog wat in de lobby.

Over wat er tijdens die borrel gebeurde, lopen de meningen uiteen. Maar vast staat dat de man zich daarbij opdrong aan de vrouw. Nadat zij aangaf niet van zijn toenaderingen gediend te zijn en hem liet weten een vriend te hebben, bleef de man aandringen op een uitje in Amsterdam. "Fuck je vriend", zei hij daarbij.

Grensoverschrijdend gedrag

De volgende ochtend appte en belde de man zijn collega herhaaldelijk om zijn verontschuldigingen aan te bieden. Uiteindelijk nam de vrouw daarmee genoegen. Maar later liet zij hem weten toch problemen te hebben met het voorval. Een dag later diende zij met een collega een klacht in over grensoverschrijdend gedrag bij hun werkgever.

Manager die Tinder-veroveringen besprak, raakt zijn baan kwijt
Lees ook

Manager die Tinder-veroveringen besprak, raakt zijn baan kwijt

Volgens de vrouwen was de man tijdens de borrel handtastelijk geweest. Zo zou hij hen over de benen hebben gewreven en hun haar achter de oren hebben gestreken. Ook zou hij ongepaste opmerkingen hebben gemaakt, en zich intimiderend hebben gedragen door aan te dringen op voortzetting van de borrel. De vrouwen zeiden zich door het gedrag van de man onveilig te hebben gevoeld.

Ontslag op staande voet

Na zowel de vrouwen als de man te hebben gehoord, ontsloeg Corendon de werknemer op staande voet. Dat betekent dat hij geen cent aan ontslagvergoeding meekreeg, en ook geen aanspraak kan maken op een werkloosheidsuitkering.

De reisorganisator nam daarmee echter geen genoegen, en stapte naar de rechter. Hij erkende op de betreffende avond opdringerig te zijn geweest en 'fuck je vriend' te hebben gezegd, maar zei daar spijt van te hebben. De man ontkende bovendien dat hij handtastelijk was geweest, of intimiderend.

Sorry of stalking

Tijdens de rechtszaak verweet Corendon de man niet alleen zijn gedrag tijdens de borrel, maar ook dat hij het weekend daarna vaak had geappt en gebeld om zijn verontschuldigingen aan te bieden. Omdat de man daarmee doorging toen de collega niet reageerde, zou hij haar onder druk hebben gezet.

Volgens Corendon was zelfs sprake van 'stalkend gedrag'. Ook zou de man eerder onder invloed van alcohol grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond, onder meer tijdens studiereizen en evenementen.

Verwijtbaar gedrag

Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Haarlem vindt dat de reisorganisator zich 'zonder meer grensoverschrijdend' en 'onmiskenbaar onbehoorlijk' heeft gedragen.

In deze video legt een advocaat uit wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is (tekst gaat door na video):

"Op het moment dat de vrouw aan de man liet weten dat zij niet van zijn gedrag gediend was, had hij haar met rust moeten laten. Dat hij dit niet heeft gedaan, is zonder twijfel verwijtbaar", aldus de rechter in de uitspraak. "Van de man mocht als ervaren medewerker worden verwacht dat hij zich bewust was van de kwetsbare positie van de vrouw, die als veel jongere collega aan haar eerste baan begon. De man is, ook onder invloed van alcohol, verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag."

Ontslag te streng

Toch vindt de rechter een ontslag op staande voet zonder ontslagvergoedingen te streng. Volgens de kantonrechter koos Corendon veel te snel voor die zware maatregel, en had zorgvuldiger onderzoek moeten doen naar de feiten.

Omdat dit achterwege bleef, is niet komen vast te staan wat er nu precies is gebeurd. Zo is bijvoorbeeld onzeker of er wel of geen sprake was van handtastelijkheden. Ook wist Corendon het verwijt van de eerdere incidenten - die door de werknemer werden ontkend - niet te onderbouwen.

Trits ontslagvergoedingen

Daarom zet de rechter een streep door het ontslag op staande voet. Corendon mag de man wel op straat zetten, maar moet hem daarbij een trits ontslagvergoedingen betalen.

In de eerste plaats heeft de man recht op zijn salaris tijdens de opzegtermijn, van ruim 9.000 euro. Verder krijgt hij een reguliere transitievergoeding, van ruim 22.000 euro. Ten slotte moet Corendon hem nog een schadevergoeding van 10.000 euro betalen vanwege het onterechte ontslag op staande voet. In totaal krijgt de man dus ruim 41.000 euro mee.

Lees meer over
CorendonReisorganisatieOntslagArbeidsrechtGrensoverschrijdend gedrag