Air France-KLM ziet winst halveren na tegenvallers

Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft vorig jaar zijn winst ruim zien halveren, nadat in 2023 een recordbedrag onder de streep had gestaan. Het luchtvaartconcern kampte in 2024 met verschillende financiële tegenslagen, zoals kosten voor het compenseren van klanten na verstoringen en de Olympische Spelen in Parijs.
Ook de kosten bij KLM waren te hoog, waar de Nederlandse luchtvaartmaatschappij inmiddels actie op heeft ondernomen. Op de beurs steeg het aandeel Air France-KLM in de ochtendhandel met een opmerkelijke 20 procent.
Halvering nettowinst
Air France-KLM realiseerde over vorig jaar een nettowinst van 489 miljoen euro op een omzet van bijna 31,5 miljard euro. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers. Een jaar eerder hield het concern nog 990 miljoen euro over bij een lagere omzet in vergelijking met 2024.
Over het vierde kwartaal ging er een nettoverlies van 21 miljoen euro in de boeken. Daarmee wist Air France-KLM het resultaat aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het bedrijf onder de streep 231 miljoen euro tekort kwam.
Tegenvallers
Operationele verstoringen joegen Air France-KLM vorig jaar op kosten, onder andere doordat er minder capaciteit beschikbaar was en reizigers gecompenseerd moesten worden. Daar kwamen de Olympische Spelen bij, waardoor reizigers Parijs leken te mijden en zomerboekingen achterbleven.
Ook de installatie van een nieuw IT-systeem bij Air France Cargo beïnvloedde het resultaat. Al deze ontwikkelingen samen leidden tot ongeveer 600 miljoen euro aan gemiste inkomsten, voor aftrek van belastingen.
Hoge kosten KLM
Maar ook de hoge kosten bij KLM hadden vorig jaar impact op de financiën van het concern. Zo zakte het operationele resultaat met ruim een derde tot 416 miljoen euro. KLM heeft in oktober een kostenbesparingsprogramma aangekondigd, waarmee het bedrijfsresultaat op korte termijn met 450 miljoen euro moet verbeteren. Daarvoor schrapt de luchtvaartmaatschappij onder andere 250 kantoorbanen.
Volgens KLM-topvrouw Marjan Rintel zijn de kostenbesparingen bij het Nederlandse deel van de luchtvaartmaatschappij noodzakelijk. "Aan de ene kant zitten wij nog niet op de volledige honderd procent capaciteit op onze langeafstandsvluchten. Als je daar 10 procent mist, mis je ook 10 procent van de inkomsten", zei Rintel vanochtend in de uitzending van RTL Z.
Rintel bij RTL Z
"Aan de andere kant zien wij de kosten oplopen. Zo stijgen de loonkosten sneller dan in de ons omringende landen." Ook wijst Rintel op de gevolgen van geopolitieke spanningen en onzekerheden in de wereld. "Alles heeft een impact. Daarom moeten wij blijven vasthouden aan ons pakket maatregelen, dat in 2025 moet leiden tot een verbetering van 450 miljoen euro."
Voor 2025 houdt Air France-KLM onder andere rekening met de verhoging van de havengelden op Schiphol. Deze tarieven moeten luchtvaartmaatschappijen betalen om gebruik te maken van de luchthaven. Daarnaast speelt ook de verhoging van de belasting op vliegtickets door de Franse overheid. Deze twee ontwikkelingen samen leiden tot een impact op het resultaat van maximaal 300 miljoen euro, schat Air France-KLM.
Koersexplosie
Op de beurs werden de jaarcijfers van Air France-KLM vanochtend ondanks de winsthalvering en de sombere toekomstverwachtingen met opmerkelijk enthousiasme onthaald. Om 11 uur noteerde het aandeel een winst van ruim 20 procent, op 11 euro.
Beursanalist Hans de Geus van RTL Z schrijft dat toe aan de malaise in het verleden en de lage verwachtingen van beleggers. "Air France-KLM zat vorig jaar in zwaar weer. Nu lijkt de luchtvaartmaatschappij toch een aantal problemen achter zich te hebben gelaten. De stakingen zijn voorbij, de inflatie is niet meer zo nijpend, en ook de onderhoudshobbel hebben ze genomen. En het is natuurlijk zo dat de verwachtingen ook wel heel erg laag waren. Die waren makkelijk te verslaan."
Door de negatieve sentimenten rond het luchtvaartbedrijf was de koers van Air France-KLM sinds begin 2024 met een derde gedaald, terwijl de AEX-index ruim 13 procent was gestegen.
Uiteindelijk sloot het aandeel de handelsdag op de beurs met een winst van 33 procent, op 12,16 euro. Daarmee is de daling van afgelopen veertien maanden in één dag bijna goedgemaakt.