Carnaval voorbij: praalwagen te koop voor een prikkie

Te koop: grote wagen, amper kilometers op de teller, inclusief polyester poppen. Op Marktplaats en Facebook proberen carnavalsclubs kort na carnaval met dit soort advertenties hun creaties te verkopen. Ze hebben het geld hard nodig om de volgende editie weer iets fraais te maken, want een carnavalswagen bouwen is niet goedkoop.
Maandenlang werkten de leden van carnavalsvereniging de Jeugdbuk in Budel aan hun bouwsel. Een gigantische praalwagen met daarop onder meer een gigantische Dracula. "Het moest een spookhuis voorstellen", zegt Roel Vos.
Inclusief de vrachtwagen waar alles op staat, kostte de bouw ongeveer 7000 euro. "En dan waren we nog 1200 euro kwijt aan verzekeringen, geluid en huur van aggregaat", zegt penningmeester Vos.
Het geld komt van de contributie van de leden en van eventueel prijzengeld. "Maar die inkomsten zijn niet genoeg. Ieder jaar proberen we daarom onze carnavalswagen en de kostuums te verkopen."
Niet aan andere clubs uit Budel, want in dit dorp bouwt iedereen zijn eigen wagen. "Vaak aan wat clubs wat verder weg. Bijvoorbeeld in Gelderland, Utrecht, Limburg, België."
Ruimteschip naar Limburg
Zo verkochten de Budelnaren vorig jaar hun ruimteschip aan een vereniging uit Stein en het jaar daarvoor hun vikingschip aan een club uit Deurne. "En die hebben hem ook weer doorverkocht na een jaar. Ik zag 'm toen weer op Marktplaats."
De kopers zijn vaak clubs die geen ruimte hebben om zelf te bouwen, of clubs die niet genoeg bouwleden hebben, maar wel graag aan de optocht meedoen.
Maar Vos verkocht ook een keer een wagen aan een cateringbedrijf. "We hadden toen een oud-Hollandse viskar gebouwd. Die cateraar wilde hem hebben om als decoratie neer te zetten bij feesten en partijen."
Efteling
Van Droomvlucht tot Langnek: veel praalwagens hebben creaties die gebaseerd zijn op de poppen uit de Efteling. Ook zouden sommige andere poppen niet misstaan in het pretpark.
Binnen de carnavalswereld gaat het verhaal dat de Efteling soms creaties koopt. Maar dat is niet waar, zegt een woordvoerder van het park tegen RTL Z.
"Alles wat in het park te zien is, wordt sinds jaar en dag altijd door ons zelf ontworpen en gemaakt, of in onze opdracht in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven."
Inflatie
Iedereen heeft last van inflatie en daar zijn de carnavalsverenigingen geen uitzondering op. Als de ijzerprijs stijgt, merken de bouwers dat meteen.
"Er zit voor bijna 2000 euro aan ijzer in zo'n grote wagen. Dat gebruiken we voor de basisconstructie. De verf halen we bij de plaatselijke bouwmarkt. Daar krijgen we korting, maar dan moet je nog rekenen op 1500 euro", zegt Vos.
Het is moeilijk om de complete wagen in zijn geheel te verkopen, weet hij. "Niet iedereen heeft de vrachtwagen nodig. Als er geen gegadigden zijn, dan breken we alles af. De grote poppen proberen we dan los te verkopen, dat gaat makkelijker."
Zelf moet hij er niet aan denken om een praalwagen te kopen. "Het bouwen is het leukste. Voor sommige leden nog leuker dan de optocht zelf."

Iets voor KLM?
Dorpsfeest
"De Z komt van Zandhazendurp, de bijnaam van Rosmalen met carnaval", legt Van der Heijden uit. "We proberen onze wagens altijd na carnaval te verkopen, mits we het niveau goed genoeg vinden. Het moet wel een bepaalde kwaliteit hebben."
In de praalwagen zit onder meer staal, hout, piepschuim en papier-maché verwerkt. Als andere clubs er zuinig mee zijn, kan zo'n wagen jaren mee.
"Vorig jaar hebben we onze wagen via Marktplaats verkocht aan een buurtvereniging in Beilen (Drenthe), die het gebruikte bij een dorpsfeest. En de jaren dat we het niet verkocht krijgen, demonteren we alles en proberen we materialen te hergebruiken. Van het piepschuim maken we dan een nieuwe vorm."
De wagen van dit jaar kostte zo'n 2000 tot 2500 euro, schat de bouwer in. Daar komt dan nog geld voor brandstof, verzekering en kosten voor het ter plaatse optakelen van de poppen op de wagen bij.
Tweedehands materialen
"Het hele jaar door zijn we op Marktplaats aan het rondkijken voor geschikte bouwmaterialen. Als iemand bijvoorbeeld tien piepschuim platen overheeft van een bouwproject, dan kopen we die. Ook het houten plaatmateriaal kwam van Marktplaats, van een standbouwer die het eerder had gebruikt op een beurs."
Biedingen op de bijna vijf meter hoge wagen heeft Van der Heijden nog niet gekregen. "Maar dat duurt vaak even. Iedereen zet zijn carnavalswagen nu op Marktplaats. Geïnteresseerde clubs inventariseren vaak alles eerst, overleggen dan intern, komen dan eventueel kijken. Dus het duurt wel even voordat het echt verkocht is."

Moeilijke markt
Ook bouwclub Foepenol uit het Brabantse Bosschenhoofd won een prijs met een wagen met onder meer een grote kameel. De kosten van de grote prijswinnende praalwagen van dit jaar schat bouwer Joey van Ruiten in op 5000 euro. "Met name het schuimrubber dat we gebruiken is duur".
Als de poppen tweedehands voor 1500 euro weggaan, is hij al blij. "Het is een hele moeilijke markt om van je poppen af te kopen. Er is veel concurrentie. Mocht het niet lukken, dan slopen we het. Soms verkopen we ook maar één pop. Vorig jaar werd die gehaald door een vader en zoon die zelf een wagen wilden hebben."

Koper: zelf de kennis niet
De Mallehaozen, Foepenol en de Jeugdbuk moeten ieder jaar opnieuw op zoek naar een koper. Dat is anders bij bouwclub de Vlaojestaampers uit Steenbergen in Brabant. Die verkopen hun wagen al vijftien jaar lang aan carnavalsclub de Kroegtijgers uit het Twentse Geesteren.
Sam Eerdman, voorzitter van de Kroegtijgers, legt uit dat zijn carnavalsvereniging de 'creativiteit en expertise' niet in huis heeft om een eigen wagen met draaiende delen te bouwen.
Dat wil niet zeggen dat de Tukkers niets aan de wagen doen. "Alles wat beschadigd is bij het transport, repareren we. We zetten ook alles opnieuw in de grondverf en schilderen alle poppen opnieuw." Met de wagen lopen de Kroegtijgers vervolgens in vijf optochten in de omgeving mee.
In het Gelderse Sivolde wordt bij de optocht in één straat de muziek uitgezet, zodat ook mensen die niet tegen prikkels kunnen ervan kunnen genieten. Je ziet het in deze video: