Goudprijs piekt door Trumps importheffingen: waarom goud juist nu zo in trek is

·Aangepast:
© iStockGoudprijs piekt door Trumps importheffingen: waarom goud juist nu zo in trek is
Aangeboden door Holland Gold

Met de recente importheffingen van president Trump staat het (geo)politieke toneel nog meer op scherp. Toch is er één constante factor die van deze onrust en onzekerheid profiteert: goud. Waar zit dat 'm in? Is de verwachting dat de goudprijs records blijft verbreken? En hoe kun je hier als consument de vruchten van plukken? Paul Buitink – goudexpert, podcastmaker en directeur van Holland Gold – vertelt er meer over.

Tijdens de economische crisis van 2008 is Buitinks interesse voor edelmetalen aangewakkerd. Die turbulente periode zette hem aan het denken. “Want hoe werkt geld eigenlijk en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet regelmatig in een financiële crisis belanden? Van een periode waarin het niet op kan, naar een fase waarin alles instort - kunnen we niet een stabieler systeem bedenken? Een systeem waarin de economie kan groeien zonder constant te maken te hebben met werkloosheid, crises en andere problemen?”

 

Paul Buitink, directeur Holland Gold
Paul Buitink, directeur Holland Gold

Beste verzekering tegen inflatie

Door deze vragen kwam Buitink voor zichzelf tot de conclusie dat het belangrijk is om anders met geld om te gaan. Zo ontstond zijn interesse voor goud. “Al duizenden jaren is goud een manier om waarde vast te houden”, aldus de goudexpert. “Vroeger was er de goudstandaard, inmiddels is er ook bitcoin.” In tegenstelling tot euro’s en dollars zijn goud en bitcoin niet oneindig bij te printen. Dit maakt ze, en met name goud, volgens Buitink twee sterke middelen om te voorkomen dat politici en bankiers te veel schulden maken. “Goud draagt bij aan een stabielere groei zonder grote uitschieters naar boven of beneden. Het is in mijn ogen de beste verzekering tegen inflatie en de onzekerheden die de wereld kent.”

Goudprijs stijgt door politieke onrust

De laatste jaren is de goudprijs flink gestegen. Dit komt volgens Buitink door verschillende macro-economische factoren: "De goudprijs is een weerspiegeling van de wereldwijde economie. Hoge schulden, inflatie en de stijgende rente hebben allemaal invloed op de waarde van goud. Daarnaast hebben centrale banken over de hele wereld veel goud gekocht, wat de prijs verder heeft opgedreven.” 

Centrale banken kiezen voor goud

Ook wijst Buitink op de toenemende geopolitieke onzekerheid, wat van oudsher altijd goed voor de goudprijs heeft uitgepakt. “Als landen elkaar en elkaars valuta niet meer vertrouwen, maar wel zaken met elkaar moeten blijven doen, ontstaat er een uitdaging. Ze zoeken dan naar iets dat overal dezelfde waarde heeft, onafhankelijk is en al eeuwenlang bestaat. Daarom kiezen onder andere veel centrale banken voor goud."

Onrustiger en onzekerder

Door alle positieve (nieuws)berichten over de goudprijs ga je je afvragen hoe lang deze stijging nog doorzet. "Recent hebben we een kleine correctie gezien, maar nog steeds staat de goudprijs 8% hoger dan begin dit jaar. En omdat ik helaas niet verwacht dat de wereld snel verandert, zal de prijs nog wel even in de lift zitten”, aldus Buitink. “Sterker nog, met de komst van Trump is de geopolitieke situatie juist onrustiger en onzekerder geworden. Tel daar de recente zwakte van de dollar bij op, en je hebt meerdere factoren die de aantrekkingskracht van goud versterken." Hij verwacht dat de goudprijs pas zal dalen als centrale banken massaal stoppen met goud kopen. “Als zij, als grote kopers, in één keer uit de goudmarkt stappen, zou de prijs kunnen dalen. Maar dat zie ik niet heel snel gebeuren.”

‘Goud biedt stabiliteit en liquiditeit'

Goud heeft de afgelopen jaren goede rendementen behaald: 36% vorig jaar, 15% de afgelopen vijf jaar en 10% de afgelopen twintig jaar. Hoe verklaart Buitink dat? “Goud reageert vaak anders dan aandelen en obligaties”, legt Buitink uit. “In slechte beursjaren, zoals 2008 en 2022, kan goud het juist goed doen.” Hiermee zegt de goudexpert niet dat het altijd beter presteert dan de beurs, maar goud kan wel verliezen in moeilijke tijden beperken. “Door goud aan je beleggingsportefeuille op te nemen, zorg je voor betere spreiding, waardoor je het per saldo beter doet.” Bovendien kaart Buitink aan dat goud makkelijk te kopen en verkopen is, een vlieger die niet voor bijvoorbeeld vastgoed opgaat. “Goud biedt meer stabiliteit en liquiditeit, waardoor je beter weet waar je aan toe bent."


Beleggingsopties in goud

Er zijn meerdere manieren om van de stijgende goudprijs te profiteren. Buitink: "Je kunt fysiek goud kopen, zoals munten of goudbaren, wat de meest betrouwbare optie is. Als je liever niet fysiek goud bezit, kun je ook kiezen voor aandelen in goudmijnbedrijven of papiergoud.” Goudmijnbedrijven kunnen volgens de gouddeskundige wel meer onzekerheid met zich meebrengen door bedrijfsrisico’s die de prijs kunnen beïnvloeden.

Voor alle leeftijden

Buitink benadrukt dat goud voor een veel groter publiek toegankelijker is dan vaak wordt gedacht. “Waar het voorheen vooral ouderen waren, zijn het nu jongeren tot gepensioneerden. Anno nu kun je namelijk voor miljoenen, maar ook al voor een paar tientjes munten of (delen van) goudbaren kopen. Of zelfs een spaarrekening openen waarmee je een stukje van een goudbaar koopt. Voor alle leeftijden wordt het steeds makkelijker om met een klein bedrag in goud te beleggen.”

Goed advies is goud waard

Met Trumps importheffingen, geopolitieke spanningen en een zwakke dollar blijft goud volgens Buitink een krachtige buffer voor beleggers. Zijn gouden tip? "Spreiden, spreiden, spreiden. Neem een stukje goud op in je portefeuille - Zwitsers en Duitsers houden vaak bijvoorbeeld zo'n 10% aan. Zorg verder voor een gebalanceerde mix van aandelen, vastgoed en goud, want dat zorgt voor de beste nachtrust.” En tot slot adviseert hij om goed op te letten waar je goud aanschaft en of dit fysiek is. “Kies een betrouwbare aanbieder. In onze markt zijn best veel cowboys actief, dus wees kritisch op zaken als levering, verzekering en transparantie over prijzen. Ik ken nog wel een goed adres", sluit hij met een knipoog af.

Wat dat adres is? Ga voor meer informatie over investeren in goud en andere edelmetalen naar Hollandgold.nl.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Holland Gold en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Lees meer over
Paul BuitinkGoud