After Pay

Schuld bij Klarna en Riverty moet bij BKR geregistreerd worden, zegt kredietinstantie

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPSchuld bij Klarna en Riverty moet bij BKR geregistreerd worden, zegt kredietinstantie
RTL

Schulden die Nederlanders opbouwen bij afbetaalapps, zoals Klarna of Riverty, zouden geregistreerd moeten worden bij het BKR, zo bepleit het kredietregistratiebureau. En dat geldt ook voor leningen die door consumenten worden afgesloten voor bijvoorbeeld de huur van een wasmachine of zonnepanelen.

De genoemde leningen worden nu nog niet bij het BKR geregistreerd, maar dat zou moeten veranderen.

Het BKR registreert welke schulden Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben. Het gaat bijvoorbeeld hypotheken, studieschulden, private lease van een auto en betalingsachterstanden. Wie een schuld heeft, kan niet, of minder makkelijk een nieuwe lening krijgen. Daarmee moeten consumenten beschermd worden tegen schulden.

Om in het kredietregister opgenomen te worden, moet een lening een looptijd hebben die langer dan één maand is. Ook geldt een minimumbedrag van 250 euro.

Nieuwe leenvormen

De laatste jaren zijn er steeds meer verschillende soorten krediet bijgekomen. Zo kopen Nederlanders vaker producten die ze pas later hoeven te betalen. Dat begon bij online aankopen, maar inmiddels kun je ook in de winkelstraat achteraf betalen met Klarna of Riverty (voorheen onder de naam AfterPay). 

Sommige bedrijven zoals Frisia Financieringen maken zelfs reclame met een BKR-vrije lening. "Het goede nieuws is dat als u gebruik maakt van achteraf betalen via AfterPay, dit niet wordt geregistreerd bij het BKR. Dit geldt ook als u een betalingstermijn heeft gemist", meldt Frisia in vetgedrukte letters op de website.

Private Lease

En via private lease (huur) kun je tegenwoordig ook een nieuwe tv, laptop of wasmachine in gebruik nemen. Ook die leningen worden niet geregistreerd en nemen toe.

"Ik zie leaseovereenkomsten voor waterpompen, voor fietsen, voor allerlei soorten bedden", zegt Gert-Jaap Mooij, productmanager Kredietregister bij de Stichting BKR.

BKR-registratie te streng, vindt AP: 'Je moet met schone lei kunnen beginnen'
Lees ook

BKR-registratie te streng, vindt AP: 'Je moet met schone lei kunnen beginnen'

De Europese Commissie heeft in 2023 de richtlijn Consumentenkrediet (Consumer Credit Directive) herzien. De richtlijn gaat dan vanaf 2026 ook gelden voor leningen onder de 200 euro en After Pay-betalingen.

Oproep aan politiek

Lidstaten mogen echter zelf bepalen hoe ze met de richtlijn omgaan. Ze kunnen ervoor kiezen om soepeler te zijn waarbij kredietleveranciers bepaalde voorschriften toch niet na hoeven te leven. Mooij: "Het is dus aan Den Haag om keuzes te maken. Maar wij pleiten ervoor After Pay-betalingen in het BKR op te nemen."

Dat betekent niet dat consumenten die iets via After Pay kopen, direct minder geld kunnen lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen. Er komt als het aan de stichting BKR ligt, puur een registratie. Consumenten krijgen geen BKR-codering (een letter) achter hun naam. Het geeft de instantie echter wel meer zicht in de schulden die Nederlanders hebben.

Dalende schulden

Die schulden lijken nu te verminderen, zo blijkt uit de zogenoemde BKR Monitor die vandaag werd gepresenteerd. Eind 2024 hadden 7,3 miljoen Nederlanders een krediet, zoals een hypotheek, dit is 300.000 minder dan in 2023. Het aantal betalingsachterstanden nam bovendien met 3 procent af naar ruim 449.000 per eind 2024. 

Het CBS stelde eind 2024 nog dat het aantal huishoudens met problematische schulden in de afgelopen drie jaar steeg. Volges het BKR zit het verschil in het feit dat het CBS, in tegenstelling tot het BKR, wel inzicht heeft in ongereguleerde kredietvormen zoals After Pay.

Beschermen

Peter van den Bosch, voorzitter van Stichting BKR: "Ongereguleerde kredietvormen kunnen aantrekkelijk zijn voor mensen die niet (langer) in aanmerking komen voor een regulier krediet. Het is belangrijk dat we een compleet en actueel beeld krijgen van krediet- en schuldhulpgegevens. Alleen zo kunnen we schuldenproblematiek helpen aanpakken en mensen beter beschermen."

Net als in eerdere edities van de BKR Monitor, heeft de regio Zuid-Limburg relatief meer inwoners met een schuld. Het gaat om ongeveer 60 procent van de bevolking.

Wageningen laagste percentage

Wageningen heeft al enkele jaren het laagste percentage, dat dit jaar op 34,2 procent ligt, vergeleken met 37,4 procent in 2023. Steden met een relatief grote populatie jongvolwassenen, zoals studentensteden, hebben over het algemeen minder kredieten per inwoner.

In de video zie je hoe achteraf betalen werkt, en hoe Klarna aan je verdient.

Lees meer over
KlarnaRivertyBKRSchuldenKredietGeldLenenZ link in bio