52 doden

Meer slachtoffers van arbeidsongevallen in 2024: 'Arbeidsmigranten kwetsbaar'

Door RTL Z··Aangepast:
© Editorial / Peter HilzMeer slachtoffers van arbeidsongevallen in 2024: 'Arbeidsmigranten kwetsbaar'
RTL

Vorig jaar werden ruim 3200 mensen slachtoffer van een arbeidsongeval, 52 daarvan hadden een dodelijke afloop, zo blijkt uit gegevens van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Vooral arbeidsmigranten en werknemers in de bouw zijn kwetsbaar.

In 2023 waren nog ruim 2900 slachtoffers betrokken bij een bij de inspectie gemeld arbeidsongeval, 72 daarvan hadden een dodelijke afloop.

Werkgevers zijn verplicht om arbeidsongevallen te melden wanneer sprake is van een ziekenhuisopname, blijvend letsel of een dodelijke afloop. Wanneer dat gebeurt, kijkt de inspectie of vervolgonderzoek nodig is. 

Flinke weg te gaan

Dit jaar werden er ook weer meer van dat soort onderzoeken gedaan dan een jaar eerder, zegt de inspectie. In totaal kwamen er 4306 meldingen van ongevallen binnen, 11 procent meer dan in 2023, zo blijkt uit het meest recente jaarverslag. 

Er is volgens de inspectie 'nog een flinke weg te gaan' om ervoor te zorgen dat het doel van nul doden door onveilig of ongezond werk in zicht komt. Dat doel moet in 2050 bereikt zijn.

In 2024 onderzocht de Arbeidsinspectie in totaal 75 overlijdensgevallen binnen de werksfeer. In 23 gevallen was er sprake van een medische oorzaak voor het overlijden, zoals een hartaanval op de werkvloer. Die tellen niet mee als arbeidsongeval.

Duizenden Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door hun werk: 'Hele families gaan kapot'
Lees ook

Duizenden Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door hun werk: 'Hele families gaan kapot'

Welke ongelukken er precies zijn gebeurd, wordt niet direct duidelijk. Wel deelt de inspectie in zijn rapport voorbeeldverhalen. "Schreeuwen en schelden, schoppen en slaan, dreigen en intimideren. Elke organisatie kan ermee te maken krijgen. Wanneer dit leidt tot letsel is er sprake van een arbeidsongeval", aldus de instantie.

Zo kreeg een zorgmedewerker te maken met een agressieve cliënt. Na een mishandeling belandde de medewerker in het ziekenhuis, een arbeidsongeval dat werd gemeld bij de inspectie.

Meer slachtoffers in industrie en bouw

Het aantal slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen is het hoogst in de sectoren industrie, bouw, vervoer en horeca. In de bouw komen daarbij relatief gezien de meeste slachtoffers voor: gemiddeld 106 per 100.000 banen van werknemers.

De gemelde ongevallen komen verder relatief vaak voor bij uitzendkrachten, zegt de inspectie. En in het bijzonder bij relatief kwetsbare arbeidsmigranten, zo blijkt uit onderzoek. Zij doen onder meer vaker ongeschoold en laagbetaald werk in sectoren met meer risico op ongevallen, zo verklaart de instantie, die pleit voor betere voorwaarden voor deze groep. 

Lees meer over
Nederlandse Arbeidsinspectie [NLA]