Marit van Egmond

Eerste topvrouw Albert Heijn stapt op: bouwde supermarkt fors uit

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEerste topvrouw Albert Heijn stapt op: bouwde supermarkt fors uit
RTL

Marit van Egmond stopt in april na zes jaar als topvrouw van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. Onder leiding van Van Egmond heeft Albert Heijn de positie in Nederland flink versterkt.

Er is nog geen opvolger bekend voor Van Egmond. Albert Heijn is nog bezig met de zoektocht naar een nieuwe ceo.

Van Egmond is sinds 2019 bestuursvoorzitter van Albert Heijn en in 2021 werd zij ook eindverantwoordelijk voor drogisterijketen Etos en slijterijketen Gall & Gall. Zij was de eerste vrouwelijke ceo van Albert Heijn.

Groter marktaandeel

In het eerste jaar dat Van Egmond aan de top stond bij Albert Heijn daalde het marktaandeel van de supermarktketen van 35,3 procent naar 34,7 procent, maar afgelopen jaar was dat gestegen tot 37,7 procent.

In een markt waar om elke tiende procentpunt marktaandeel wordt gevochten is dat een enorme stijging.

Te veel gedoe, te weinig animo: AH stopt met verpakkingsvrij tappen van rijst en koffie
Lees ook

Te veel gedoe, te weinig animo: AH stopt met verpakkingsvrij tappen van rijst en koffie

Albert Heijn sloeg onder haar leiding een paar mooie slagen. Zo werden, samen met de regionale supermarktketens Vomar en Dekamarkt, de winkels van Deen, een andere regionale supermarktketen, overgenomen. Daardoor steeg het marktaandeel van Albert Heijn met circa 1 procentpunt.

Ook versterkte Albert Heijn door de overname de positie in vooral Noord-Holland en het voorkwam zo ook dat Jumbo, ver achter Albert Heijn de nummer twee in Nederland, zich daar kon versterken. Jumbo is nu in Noord-Holland nog minder sterk dan in bijvoorbeeld Noord-Brabant en Limburg.

Koop supermarkten Jan Linders

Verder deed Albert Heijn een goede zet door een overeenkomst met Jan Linders, dat vooral supermarkten had in Limburg en Noord-Brabant. Jan Linders werd franchisenemer van Albert Heijn, waardoor Albert Heijn de eigen positie in Limburg en Noord-Brabant - de achtertuin van concurrent Jumbo - flink wist te versterken.

De manier waarop de supermarkten van Jan Linders werden overgenomen was bijzonder, zegt supermarktexpert Erik Hemmes. "Het is nog nooit vertoond dat via een franchiseconstructie een andere retailer werd overgenomen."

Duurzaamheid

Onder Van Egmond onderscheidt Albert Heijn zich ook meer van andere supermarkten, zegt Hemmes. Zo is het bedrijf veel aandacht gaan besteden aan onder meer duurzaamheid en consumenten bewust maken van gezond eten. Dat hebben heeft AH volgens de supermarktexpert beter gedaan dan andere supermarkten.

Zo is Albert Heijn bij het eigen huismerk minder suiker, zout en onnatuurlijke toevoegingen gaan gebruiken, legt retaildeskundige Eelco Hos uit. Volgens hem heeft dat er aan bijgedragen dat ook producenten van A-merken daar meer aandacht voor kregen.

België

In de afgelopen jaren wist Albert Heijn ook de positie in België te versterken. Begin 2019 had Appie bij onze zuiderburen 42 winkels en inmiddels is dat bijna verdubbeld tot 82.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vorig jaar zei Van Egmond dat er, op termijn, zeker meer dan 100 Belgische winkels van Albert Heijn zouden zijn. Albert Heijn zit in België alleen in Vlaanderen, het Nederlandstalige deel van België.  

Onlangs wist Ahold de positie in België flink te versterken door de 325, vooral kleinere, supermarkten van Louis Delhaize over te nemen.

Begonnen als trainee

Van Egmond werkte in totaal 28 jaar voor Albert Heijn. Ze begon er ooit als management trainee en klom langzaam op bij de supermarktketen. In 2014 kwam ze in de directie van Albert Heijn, in 2019 werd ze daar de ceo.

Het is nog niet bekendgemaakt wat Van Egmond hierna gaat doen.

In deze video zie je dat sommige consumenten flink besparen door boodschappen te doen in Duitsland:

Lees meer over
Marit van EgmondAlbert HeijnAhold DelhaizeAhold