Onderzoek overgedragen aan OM

Zorgautoriteit: Co-Med fraudeerde met declaraties

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPZorgautoriteit: Co-Med fraudeerde met declaraties
RTL

De failliete huisartsenketen Co-Med heeft vermoedelijk strafbare feiten gepleegd met declaraties bij zorgverzekeraars. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa draagt de zaak over aan het Openbaar Ministerie.

De Zorgautoriteit heeft ontdekt dat Co-Med extra consulten per dag heeft opgevoerd, en ook korte consulten met regelmaat opgevoerd als lange afspraken.

Co-Med was al langer in opspraak, vanwege de slechte zorg die zou worden verleend. Het bedrijf werd in 2019 opgericht in Maastricht en nam in het hele land huisartsenpraktijken over. Co-Med had geen vaste huisartsen in dienst, maar werkte met waarnemers, die op zzp-basis werden ingehuurd. Met regelmaat was er geen huisarts aanwezig. 

Failliet verklaard

Het bedrijf viel om nadat zorgverzekeraars in juni 2024 massaal hun contracten met Co-Med opschorten. Hierdoor konden declaraties en inschrijfgelden niet meer worden betaald.

Dit is Guy Vroemen, directeur van de omstreden huisartsenketen Co-Med
Lees ook

Dit is Guy Vroemen, directeur van de omstreden huisartsenketen Co-Med

Er liepen toen al verschillende onderzoeken naar de werkwijze van het bedrijf, onder meer van de NZa. Uit analyse van de declaratiegegevens kwam een afwijkend declaratiepatroon waar geen goede verklaring voor was, meldt de zorgautoriteit nu. 

Het afgelopen jaar werd de administratie helemaal doorgelicht en bleek dat er verkeerd en te veel gedeclareerd is. "Daarnaast voldoet de financiële bedrijfsvoering niet aan de wettelijke eisen. Er is geen duidelijke verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en financiële transacties zijn niet traceerbaar naar de bron", meldt de NZA.

OM: enorme impact

Hoe lang het onderzoek van het Openbaar Ministerie gaat duren, is onduidelijk. "Het streven is om dat zo snel mogelijk te doen. Wij zien ook dat dit een zaak is, die een enorme impact heeft op de maatschappij. Maar het gaat ook om een omvangrijke zaak, dus we kunnen geen inschatting geven", zegt een woordvoerder van het Functioneel Parket van het OM.

Bij Co-Med was niemand bereikbaar. Directeur Guy Vroemen reageert al maanden niet op vragen van RTL Z. 

Werkwijze Co-Med

RTL Z deed de afgelopen jaren onderzoek naar Co-Med. Veel betrokkenen spreken over oplichting en een piramidespel. Het bedrijf schreef ondanks een tekort aan personeel 50.000 patiënten in en verdiende zo miljoenen. Volgens de jaarrekening van Co-Med boekte het bedrijf in 2023 een winst van 1,9 miljoen euro. 

Voor iedere patiënt die bij een praktijk ingeschreven is, krijgt een huisarts per kwartaal een vergoeding. Afhankelijk van de leeftijd en woonwijk van de patiënt gaat het om 17 tot 54 euro per kwartaal per patiënt. Co-Med streek dus minstens 3,4 miljoen euro per jaar op, zonder dat er behandeld is. Er komen steeds nieuwe praktijken bij, waardoor er steeds opnieuw geld binnenkomt.

Ben jij een vrouw? Dan heb je in de medische wereld vaak pech, want veel onderzoeken zijn gebaseerd op het mannenlichaam. Hoe dat zit en hoe ze in het Erasmus MC proberen dat op te lossen zie je in deze video. 

Lees meer over
ZorgverzekeraarsNederlandse ZorgautoriteitOpenbaar MinisterieCo-MedZorgfraudeFraudeZ link in bio