Polderbaan twee weken langer dicht om schitterende zonnepanelen

De Polderbaan blijft bij zonnig weer in de ochtenduren twee weken langer dicht, omdat piloten last hebben van de schittering van de zonnepanelen van een naburig zonnepark. De maatregel zou eigenlijk maar tot 23 maart gelden, maar wordt nu tot 6 april verlengd.
Dat is noodzakelijk voor de vliegveiligheid, stellen de luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), KLM, easyJet en Schiphol. In de tussentijd wordt samen met de gemeente Haarlemmermeer gekeken naar een andere oplossing. Maar "een kortetermijnoplossing van de gemeente is nog niet voorhanden en grondige aanvullende onderzoeken wijzen uit dat er gedurende een langere periode belemmerd zicht is voor piloten door schittering", melden de partijen in een persbericht.
Zomertijd
De Polderbaan gaat, als de piloten last hebben van de zon, tot 30 maart (de datum van de invoering van de zomertijd) tussen 10:00 uur en 12:00 uur 's ochtends dicht. Na invoering van de zomertijd gaat het om 11:00 uur tot 13:00 uur 's middags.
Vliegtuigen wijken dan uit naar de Zwanenburgbaan, of de Buitenveldertbaan, wat betekent dat omwonenden van die twee banen dan meer last hebben van lawaai.
De problemen ontstaan door het glas dat gebruikt is bij het nieuwe zonnepark Groene Energie Corridor, vlakbij Zwanenburg. Bij dat park van ongeveer honderd hectare groot (ongeveer 140 voetbalvelden), liggen duizenden zonnepanelen met een anti-reflectielaag. Die weerkaatsen de zon. Een zonnebril dragen, helpt de piloten niet afdoende.
Deeply Textured Glass
Schiphol pleit voor het gebruik van speciaal glas, met een bepaalde textuur, die zon absorbeert in plaats van weerkaatst. Dat zou voor de vliegveiligheid noodzakelijk zijn, maar het advies van de luchthaven is niet opgevolgd. Volgens het zonnepark waren die speciale zonnepanelen niet beschikbaar.
Momenteel wordt naar een oplossing gezocht, bijvoorbeeld het kiezen voor een andere hellingshoek voor de panelen, of het vervangen van het glas.
De Tweede Kamer besloot in december dat het aantal vluchten op Schiphol toch verder moet dalen om geluidshinder te beperken. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor een maximumaantal van 467.000 vluchten. Minister Madlener was het er niet mee eens.